logo

OSCE face apel către părţi să se abţină de la acţiuni unilaterale în stânga Nistrului


https://www.ipn.md/ro/osce-face-apel-catre-parti-sa-se-abtina-de-la-actiuni-unilaterale-in-stanga-nist-7965_1005949.html

Preşedintele OSCE în exerciţiu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Leonid Kojara, face apel către părţile implicate în reglementarea conflictului transnistrean să se abţină de la acţiuni unilaterale. Oficialul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele negative pe care le-ar putea avea pentru procesul de reglementare transnistreană adoptarea recentă de aşa-numitei legi cu privire la frontiera de stat, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara consideră că documentele unilaterale contravin Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, precum şi altor acorduri.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE face apel să se utilizeze mecanismele Conferinţei Permanente cu privire la afacerile politice în cadrul negocierilor privind reglementarea transnistreană, dar şi alte forme de dialog direct într-o discuţie deschisă cu privire la toate problemele nerezolvate, inclusiv în domeniul liberei circulaţii a cetăţenilor. Leonid Kojara solicită abţinerea de la acţiuni şi măsuri care pot submina credibilitatea şi pot afecta negativ atmosfera în cadrul negocierilor.