logo

Orientările neclare de politică externă generează jocuri geopolitice, studiu


https://www.ipn.md/ro/orientarile-neclare-de-politica-externa-genereaza-jocuri-geopolitice-studiu-7967_1041617.html

Republica Moldova se află într-o regiune în care balansul Est și Vest, dar și orientările uneori neclare de politică externă și de securitate permit din nou jocuri geopolitice, făcute în principal de Moscova. Această situație este caracteristică nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru România, Bulgaria și Georgia, toate cele patru state fiind obiectul unui studiu realizat de Global Focus Center România și prezentat în cadrul unui club de presă desfășurat de către Asociația pentru Politică Externă la IPN.

Victoria Bucătaru, director executiv APE, a menționat că cercetarea cuprinde o analiză cantitativă și calitativă a permeabilității Republicii Moldova, dar și a altor state la propagandă, dezinformare, manipulare și alte forme de influență ilicită, care pun în pericol statalitatea și integritatea.

Directorul executiv Global Focus Center România, Oana Popescu, a declarat că studiul reprezintă o analiză comparativă a ceea ce face cele patru state în regiune vulnerabile la propaganda atât externă (cea mai marcantă fiind din Federația Rusă), cât și internă. Au fost selectate state membre UE, NATO sau nu, state care au o minoritate rusă sau conflicte înghețate pe teritoriul lor.

Oana Popescu a menționat cele patru state au foarte multe în comun, cum ar fi diviziuni sociale importante, inclusiv România, care din 1989 încoace a crescut de opt ori din punct de vedere economic, însă această creștere s-a reflectat asupra nivelului de trai doar pentru o jumătate din populație. O problemă comună este corupția, care permite, dincolo de mesajele propagandistice, o subversiune și o influență directă asupra economiei, dar și asupra politicului prin intermediul economiei.

„Avem cu toții o istorie recentă de democrație, respectiv democrații încă fragile, sisteme politice care permit perpetuarea la putere a partidelor care au o tendință autoritaristă. Avem o agendă politică nereprezentativă pentru agenda publică. Partidele politice sunt mai degrabă încurajate să investească în electoratul lor de bază și în rămânerea la putere, decât în reprezentarea efectivă a publicului”, a notat Oana Popescu.

Potrivit ei, ceea ce detașează din acest pluton Republica Moldova este dependența economică, încă foarte crescută, de Federația Rusă. Bulgaria are o problemă relativ similară, dar cu avantajul că este membru UE și NATO, fiind ținută în anumit limite. Experta a punctat și starea de cvasi-captură a statului de către țările corupte de influență politico-economică cu rădăcini care merg până la Moscova, dar și fragmentarea socială din Republica Moldova.

Spre deosebire de cele trei țări, în Moldova are loc utilizarea pe scară largă a limbii ruse și, pe fundalul unei prese locale insuficient dezvoltată și captivă unor interese corupte, populația este expusă la un flux de informație care vine direct din Federația Rusă.

Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.