logo

Oricine nu este în stare să achite o prestaţie statului poate ajunge după gratii, avocat


https://www.ipn.md/ro/oricine-nu-este-in-stare-sa-achite-o-prestatie-statului-poate-ajunge-dupa-gratii-7967_1015035.html

Practica juridică din Republica Moldova poate pune după gratii orice cetăţean care nu este în stare să achite o prestaţie statului, spune avocatul Vitalie Ţaulean, care apără interesele lui Vladimir Duplinschi, bărbat arestat după ce nu a onorat o restanţă la achitarea primei de asigurare medicală obligatorie.

„Pedeapsa lui Vladimir Duplinsсhi a fost înlocuită din amendă în detenţie pentru 25 de zile, numai pentru simplul motiv că nu a fost în stare să achite prima de asigurare medicală obligatorie. Am luat cunoştinţă cu materialele cauzei contravenţionale şi este evident că această activitate are un caracter totalmente ilegal prin prisma Constituţiei Republicii Moldova şi a Convenţiei CEDO, care interzic aplicarea pedepsei cu închisoarea pentru persoanele în incapacitate de plată sau pentru datorii”, a spus Vitalie Ţaulean,  într-o conferinţă de presă la IPN.

Potrivit avocatului, în instanţa de judecată au fost prezentate probe care demonstrează că Vladimir Duplinschi este în incapacitate de plată şi că a achitat parţial costul poliţei medicale (primă de asigurare medicală calculată în formă fixă), rămânându-i o datorie de o mie de lei. Avocatul susţine că judecătorii au comis o ilegalitate, sancţiunea contravenţională este dubioasă. Pedeapsa maximă care putea fi aplicată este arest pentru 15 zile, şi nu pentru 25 de zile cum s-a stabilit în cazul lui Vladimir Duplinschi.

Vitalie Ţaulean a mai spus că, în pofida faptului că instanţa de judecată a constatat incapacitatea de plată a clientului său, îl obligă să se angajeze în câmpul muncii pentru a putea achita poliţa. Avocatul a mai spus că va depune o sesizare la Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii pentru abuzurile comise de instanţa de judecată. Va depune o plângere şi la CEDO, având convingerea că dosarul respectiv are 100% posibilitate de câştig.

Maria Duplinschi, soţia bărbatului arestat, spune că soţul său este în incapacitate de muncă din anul 2000, când a fost implicat într-un accident. Femeia a fost nevoită să plece peste hotare la muncă pentru a întreţine familia din 6 membri. Aceasta a menţionat că soţul său a fost de-a lungul anilor de mai multe ori la spital pentru tratament şi a achitat pentru serviciile medicale prestate în baza unui bon de casă de la instituţia medicală. Însă la sfârşitul anului 2012, familia a primit o scrisoare în care a fost informată despre necesitatea achitării integrale a poliţei medicale, chiar dacă pe parcursul anului respectiv membrii familiei nu au aut nevoie de servici medicale. Cu toate acestea, familia a achitat costul integral al poliţiei.

În anul trecut, la fel au fost informaţi despre obligativitatea de a plăti prima de asigurare medicală, pe care au achitat-o în proporţie de 50%. După care familia a decis să nu mai achite. „Legea dacă există, să existe pentru toţi, nu doar pentru o persoană din sat. Am întrebat de toate rudele şi nimeni nu a avut asemenea probleme. Chiar dacă în sat nimeni nu lucrează, niciunul nu a fost obligat să achite poliţa de asigurare medicală. Vreau ca soţul să fie eliberat cât mai curând. Suntem într-o ţară democratică, putem să alegem singuri spitalul unde să ne tratăm şi, chiar dacă am fost la spital, am achitat pentru toate serviciile medicale”, a mai spus Maria Duplinschi.

Potrivit femeii, soţul ei se află în arest în închisoarea nr.13 din Chişinău, unde împarte celula cu 16 persoane.