logo

Orheiul Vechi, prezentat într-un tablou 3D la Muzeul Național de Etnografie


https://www.ipn.md/ro/orheiul-vechi-prezentat-intr-un-tablou-3d-la-muzeul-national-de-etnografie-7967_1066067.html

Rezervația Orheiul Vechi este prezentată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie într-o imagine realizată în tehnologia Stereo Vision 3D. Alături de tabloul realizat de doi artiști polonezi, au fost expuse și alte imagini, care reprezintă în aceeași tehnologie, natura Poloniei. Expoziția a fost inaugurată marți, 11 iunie, cu sprijinul ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de inaugurare, ambasadorul Zdaniuk a declarat că de mulți ani, Polonia desfășoară în Republica Moldova proiecte de cooperare – politice, economice, precum și proiecte de dezvoltare a țării. Prin lansarea expoziției se instituie cooperarea într-un alt domeniu, cel al culturii și al artei.

Bartlomiej Zdaniuk mai spune că Polonia este un stat unde companiile mici și mari, precum și artiștii, utilizează tehnologiile moderne, iar tabloul, care reprezintă Orheiul Vechi, vine să arate potențialul Poloniei de a reda frumusețea ținuturilor moldovenești folosind tehnologiile noi.

Directorul Muzeului Național de Istorie și Etnografie, Petru Vicol, a menționat că după 29 iunie, când expoziția se va încheia, tabloul care redă un fragment din peisajul Rezervației Orheiul Vechi, va rămâne în patrimoniul muzeului. Acesta este oferit cadou de către Ambasada Poloniei la Chișinău. „Vrem să punem în evidență Rezervația culturală naturală Orheiul Vechi, care este una dintre cărțile de vizită ale țării noastre”, a spus Petru Vicol.

Tablourile sunt realizate în tehnologia stereo vision 3D de către Marec Saenderski și Vitold Baszyñsky. Tabloul cu Rezervația cultural-natural Orheiul Vechi este cel mai mare, având dimensiunile 2 x 1,25 m. Acesta completează expoziția, „Interferențe culturale la Orheiul Vechi”, formată din piese din colecțiile muzeului și creațiile artistului plastic Eudochia Robu.