logo

Organizatorii manifestaţiei de duminică neagă că altercaţiile au fost provocate de ei


https://www.ipn.md/ro/organizatorii-manifestatiei-de-duminica-neaga-ca-altercatiile-au-fost-provocate-7965_1026887.html

Membrii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” şi ai partidului cu acelaşi nume, care au organizat protestul de amploare din această duminică, 24 aprilie, infirmă că ei sau cineva din protestatari ar fi provocat altercaţiile care au avut loc. Aceştia au declarat, într-o conferinţă de presă, că, de fapt, provocatorii ar fi fost inamicii spiritului protestatar sau chiar „oamenii lui Plahotniuc”, deghizaţi în protestatari cu scopul de a discredita mişcarea, transmite IPN.

Alexandru Slusari, membru al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, a spus că anterior credea că Moldova e doar pe calea de a deveni un stat poliţienesc şi capturat în totalitate, dar la protestul de duminică s-a convins că deja s-a ajuns la aceasta. „Ieri au fost încălcate două drepturi fundamentale ale omului – dreptul la libera circulaţie şi dreptul la protest” , a spus Slusari, menţionând că mii de persoane au fost împiedicate să ajungă din regiuni în capitală.

Vasile Năstase, unul dintre liderii Platformei Civice DA, a spus că poliţiştii au aplicat spray paralizant şi el personal a fost afectat de acesta, reuşind cu greu să iasă din mulţime. Totodată, activistul susţine că masa protestatară e în creştere, iar oamenii nu se vor opri din protestat până vor obţine organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele parlamentare.

Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr şi unul dintre fondatorii platformei civice, a spus că protestul de duminică a demonstrat că mişcarea protestatară întinereşte, iar la acţiune, potrivit lui, au participat şi oameni din diasporă, care special pentru a protesta au venit acasă. Andrei Năstase a comunicat că urmează şi alte acţiuni, dar că acestea vor fi discutate în cadrul Forumului civic, împreună cu protestatarii, şi vor fi anunţate după sărbătorile pascale.

Duminică, 24 aprilie, în capitală a avut loc un protest cu participarea a câteva mii de persoane. Manifestanţii au cerut demisia guvernării şi alegeri parlamentare anticipate, tragerea la răspundere a celor care au comis jaful din sectorul bancar şi pedeapsă penală pentru „fărădelegile comise de politicianul şi omul de afaceri Vlad Plahotniuc”.