logo

Organizaţiile societăţii civile discută despre rolul pe care îl au în procesul decizional


https://www.ipn.md/ro/organizatiile-societatii-civile-discuta-despre-rolul-pe-care-il-au-in-procesul-d-7967_1018635.html

Organizaţiile societăţii civile sunt încurajate să se implice activ în procesul decizional. Pentru a determina şi a găsi soluţii la potenţialele impedimente care pot duce la subminarea rolului pe care îl au ONG-urile în societate, Centrul Regional de Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Neguvernamentale din Moldova (CRAION) „CONTACT-Cahul” a iniţiat o serie de cluburi de discuţii. Joi, 26 februarie, întrevederea a avut loc la Chişinău. Directorul executiv al centrului, Silvia Strelciuc, a declarat pentru IPN că implicarea societăţii civile în procesul decizional este un instrument al democraţiei, iar dacă participarea nu este activă, atunci nici democraţia nu este veritabilă.

Întâlnirea de la Chişinău este a doua după cea organizată la Cahul. Membrii societăţii civile au avut posibilitatea să facă schimb de opinii, să comunice despre provocările pe care le întâlnesc când îşi propun să participe activ în procesul decizional. „Unul din aspectele pe care îl discutăm este rolul organizaţiilor societăţii civile în implementarea politicii de dezvoltare regională de către Agenţiile de Dezvoltare Regională, coordonate de către Consiliile de Dezvoltare Regională. Unul din membrii consiliilor este membru al societăţii civile. Din păcate, nu există o claritate care sunt criteriile de selectare a acestor membri şi noi ne-am propus să găsim idei pentru a îmbunătăţi participarea societăţii civile în procesul de dezvoltare regională”, a declarat Silvia Strelciuc pentru IPN. Ea a mai spus că este foarte important ca societatea să cunoască toate acţiunile autorităţilor, să ştie unde acestea cheltuiesc banii publici şi să sugereze soluţii pentru problemele cu care se confruntă comunitatea.

Participanţii la clubul de discuţii la Chişinău, membri ai societăţii civile, dar şi primari şi consilieri locali din 9 raioane ale ţării, au spus că implicarea organizaţiilor societăţii civile în procesul decizional este importantă deoarece cei din regiuni, adică cei de pe loc, cunosc mai bine necesităţile oamenilor. Participanţii s-au arătat convinşi că, dacă societatea civilă se implică activ în procesul decizional, atunci şi autorităţile devin mai responsabile. Fiind întrebaţi ce pot şi ce trebuie să facă organizaţiile societăţii civile la etapa de elaborare, implementare, monitorizare şi evaluare a politicilor publice, participanţii au opinat că acestea pot efectua studii şi analize pentru identificarea şi semnalarea problemelor de interes public, pot facilita procesul de elaborare a politicilor publice şi pot desfăşura acţiuni pentru convingerea autorităţilor publice locale de a include pe agenda lor problemele cetăţenilor.

Liuba Stavinschi, preşedintele asociaţiei obşteşti „Nufărul” din oraşul Rezina, a menţionat că organizaţile societăţii civile care fac parte din Consiliile de Dezvoltare Regională trebuie să fie mai coagulate, să formeze o „fracţiune” a lor şi să promoveze doar interesul public. Mihai Nani, jurist la Asociaţia Keystone Moldova, a spus că ar fi bine ca organizaţiile societăţii civile din regiuni să organizeze cu cetăţenii sondaje, iar rezultatele acestora să le prezinte autorităţilor. De asemenea, Mihai Nani a adăugat că ar fi bine ca organizaţiile să facă nişte rapoarte alternative privind acţiunile autorităţilor.

Referindu-se la provocările cu care se confruntă, participanţii au semnalizat insuficienţa resurselor umane competente în domeniul de politici publice, neexecutarea pe deplin a Legii cu privire la transparenţa decizională, promovarea intereselor de grup şi partizanatul politic, conştientizarea redusă a potenţialului impact al politicilor publice iniţiate. Cât ţine de lipsa de finanţe, ca o provocare pentru organizaţiile societăţii civile, Tudor Câşlaru, directorul Centrului Informaţional Tighina, a menţionat că acestea trebuie să planifice acţiuni de colectare a fondurilor pentru a-şi putea asigura cheltuielile de participare la şedinţele Consiliului de Dezvoltare Regională.

Următorul club de discuţii va avea loc în luna martie, în oraşul Bălţi. Ideile acumulate vor asigura fundamentul în planificarea adecvată a activităţilor de formare a organizaţiilor societăţii civile pe domeniul advocacy, vor crea premise pentru planificarea campaniilor regionale de advocacy şi monitorizare a implementării politicilor de dezvoltare regională, ulterior fiind incluse în Ghidul practicilor de advocacy.

Această activitate face parte din cadrul proiectului „Advocacy şi mobilizare pentru o mai mare putere de acţiune şi intervenţie şi Campanie de informare europeană în Regiunea de Sud a Republicii Moldova”, care este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit de USAID prin intermediul FHI 360.