Organizaţiile pentru drepturile omului se arată îngrijorate că R. Moldova nu a ratificat Statutul de la Roma al CPI
https://www.ipn.md/ro/organizatiile-pentru-drepturile-omului-se-arata-ingrijorate-ca-r-moldova-7967_970607.html
Organizaţiile pentru drepturile omului se arată îngrijorate că R. Moldova nu a ratificat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI). Potrivit lor, ratificarea documentului reprezintă o garanţie, pentru prezent şi viitor, a securităţii populaţiei şi corectitudinii activităţii organelor de drept, transmite Info-Prim Neo.
Ratificarea Statutului de la Roma al CPI presupune o protecţie suplimentară a cetăţenilor, susţinerea activităţii organelor naţionale de drept şi instituţiilor judiciare, dar şi garantarea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de comiterea genocidului, crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război. Moldova a semnat acest document la 8 septembrie 2000, dar până în prezent nu l-a ratificat.
Veaceslav Balan, coordonator de campanii Amnesty International (AI) Moldova, a declarat joi, 17 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la semnarea Statutului de la Roma , că R. Moldova are o politică pasivă în ceea ce priveşte acţiunile Curţii Penale Internaţionale. „Prin tăcere ţara noastră promovează încălcarea drepturilor omului”, a menţionat Veaceslav Balan.
În opinia lui Veaceslav Balan, şi în R. Moldova au avut loc încălcări ce intră sub incidenţa infracţiunilor militare. Exemplu poate servi încorporarea tinerilor sub vârsta de 18 ani în timpul conflictului armat de pe Nistru.
Potrivit directorului executiv al AI Moldova, Evghenii Goloşceapov, ratificarea Statutului de la Roma de către R. Moldova este un angajament asumat în cadrul Planului de acţiuni Moldova-UE”. Deşi planul a expirat în februarie 2008, ratificarea nu a avut loc, ceea ce înseamnă că că a fost subminată protecţia suplimentară pentru propriei cetăţeni, crede Evghenii Goloşceapov.
Curtea Penală Internaţională este o instanţă judiciară permanentă şi independentă, creată de comunitatea internaţională pentru cercetarea cazurilor de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.
107 ţări ale lumii au ratificat Statutul de la Roma în ultimul deceniu. Documentul a fost adoptat la 17 iulie 1998 şi a intrat în vigoare la 1 iulie 2002.