Organizaţiile nonguvernamentale în domeniul protecţiei drepturilor oamenilor în etate cer adoptarea Strategiei Naţionale privind Îmbătrânirea
https://www.ipn.md/ro/organizatiile-nonguvernamentale-in-domeniul-protectiei-drepturilor-oamenilor-in--7967_966462.html
Treisprezece organizaţii nonguvernamentale consolidate într-o reţea naţională în domeniul protecţiei drepturilor oamenilor în etate recomandă Guvernului să adopte şi să implementeze Strategia Naţională privind Îmbătrânirea.
Preşedintele ONG-ului „Respiraţia a Doua” din oraşul Bălţi, Irina Baicalov a comunicat luni, 17 septembrie, într-o conferinţă de presă că documentul a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea reţelei societăţii civile pentru a reduce sărăcia şi excluderea socială a persoanelor în etate din Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi se află în prezent pentru expertizare la Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului.
Moldova are nevoie de o Strategie de Îmbătrânire în condiţiile în care deja în acest moment fiecărui muncitor activ îi revine doi pensionari, iar tendinţa de îmbătrânire a populaţiei se va menţine şi în următorii ani. Strategia prevede, pe de o parte, programe de pregătire a persoanelor pentru vârsta de pensionare, iar, pe de altă parte, mecanisme de utilizare eficientă a experienţei oamenilor în etate pentru societate, recalificarea profesională a acestora, a subliniat sursa citată.
Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei republicane a persoanelor de vârsta a treia „Bunătate”, Valeriu Cernei, oamenii în etate se văd utili în diverse domenii, în special, în educaţie, medicină şi agricultură – la nivel consultativ. Cererea pe piaţă a specialiştilor, fie şi pensionari, este în creştere, pe motiv că cei mai mulţi tineri pleacă peste hotare.
Preşedintele Asociaţiei veteranilor din oraşul Ialoveni, Valentina Carchelan, afirmă că încadrarea oamenilor în etate în câmpul muncii este pentru ei singura şansă de a-şi asigura, în măsura posibilităţilor, un trai decent până la sfârşitul vieţii. Sursele financiare alocate, nu permit pensionarilor din Moldova, după exemplul celor din alte state, să-şi petreacă vârsta a treia călătorind sau implicându-se în alte activităţi ca să nu se simtă izolaţi.
Coeficientul îmbătrânirii populaţiei în R. Moldova a constituit în 2003 - 13.9, faţă de 12,6 în 1989.