logo

Organizațiile necomerciale pot furniza servicii media audiovizuale liniare, Curtea Constituțională


https://www.ipn.md/ro/organizatiile-necomerciale-pot-furniza-servicii-media-audiovizuale-liniare-curte-7967_1088406.html

Organizațiile necomerciale vor putea furniza servicii media audiovizuale liniare. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile din Codul Serviciilor Media Audiovizuale care stipulează că aceste servicii pot fi furnizate doar de societăți comerciale, transmite IPN.

Autorul sesizării este fostul deputat Sergiu Litvinenco (actualmente ministru al justiției). În opinia sa, furnizarea serviciilor media audiovizuale liniare doar de societățile comerciale instituie un tratament discriminatoriu față de organizațiile necomerciale.

Curtea a menționat că legislatorul a stabilit că organizația necomercială este în drept să desfășoare activități economice aducătoare de profit, inclusiv cele supuse licențierii, iar profitul realizat va fi folosit exclusiv în vederea realizării scopurilor statutare. Astfel, din perspectiva dreptului de a desfășura activități economice, Curtea a reținut că atât organizațiile necomerciale, cât și societățile comerciale se află în situații asemănătoare. Totuși, prin interdicția de a presta servicii media audiovizuale, organizațiile necomerciale sunt tratate diferit.

Curtea a notat că respectarea principiului egalității presupune acordarea acelorași avantaje tuturor persoanelor aflate în situații similare, cu excepția cazului în care se demonstrează că tratamentul diferențiat este justificat în mod obiectiv și rezonabil. Această condiție demonstrează că principiul egalității nu are în vedere interzicerea oricărui tratament diferențiat, ci doar a tratamentelor diferențiate nejustificate.

CC a reținut că tratamentul diferențiat între societățile comerciale și cele necomerciale în privința posibilității de a funcționa ca furnizori privați de servicii media audiovizuale este lipsit de un scop legitim prevăzut de Constituție.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.