Organizaţiile mass-media din R. Moldova sunt îngrijorate de derapajul de la principiile democratice în cazul “Antenei C”
https://www.ipn.md/ro/organizatiile-mass-media-din-r-moldova-sunt-ingrijorate-de-derapajul-de-la-princ-7967_963425.html
Organizaţiile neguvernamentale de media din R. Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situaţia de criză ce s-a creat în procesul de reorganizare a postului de radio “Antena C”.
Potrivit unei declaraţii comune a ONG-urilor de media, citată de Info-Prim Neo, deşi Codul Audiovizualului stipulează cu claritate că, în urma reorganizării celor două posturi publice “Antena C” şi “Euro TV Chişinău” „să nu se admită lichidarea lor, ci să se asigure un mediu pluralist de dezvoltare a domeniului audiovizualului”, noul proprietar al “Antenei C” a anunţat, la 5 februarie, suspendarea grilei de emisie a staţiei, excluzând majoritatea emisiunilor şi programelor cunoscute şi apreciate de publicul ascultător, “Antena C” fiind unul dintre puţinele posturi audiovizuale în care se organizau dezbateri şi se făceau analize critice ale guvernării.
De asemenea, se menţionează în declaraţia citată, colectivului i s-a adus la cunoştinţă că, potrivit noii organigrame, “Antena C” va avea un director, doi adjuncţi, doi contabili, un prezentator de ştiri, un reporter, 40 de agenţi de publicitate şi şase persoane în serviciul tehnic, ceea ce va conduce implicit la transformarea întregii echipe de creaţie de la acest post de radio într-o echipă de agenţi de publicitate. Astfel, sfidând, de facto, prevederile legale şi interesul public, noua administraţie privează colectivul de creaţie de dreptul de a activa în domeniu, valabil pentru societăţile democratice. În realitate, acţiunile noii administraţii înseamnă disponibilizarea a 25 de jurnalişti din cei 27 câţi activează în prezent la “Antena C”, subliniază semnatarii declaraţiei.
ONG-urile de media îşi exprimă speranţa că organele abilitate cu supravegherea aplicării legislaţiei în R. Moldova se vor autosesiza pentru ameliorarea urgentă a situaţiei. Totodată, semnatarii declaraţiei atenţionează opinia publică internă şi internaţională asupra derapajului de la principiile democratice în cazul “Antenei C”, şi a încercărilor anumitor grupuri de interes de a monopoliza şi uniformiza audiovizualul în R. Moldova.
Declaraţia organizaţiilor mass-media este semnată de Asociaţia Presei Electronice APEL, Asociaţia Presei Independente, Centrul Independent de Jurnalism, Agenţia de monitorizare a presei Monitor Media, Centrul Acess-Info, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Asociaţia Jurnaliştilor Economişti,
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova.