Organizaţiile internaţionale de adopţie aduc acuzaţii la adresa Ministerului Muncii
https://www.ipn.md/ro/organizatiile-internationale-de-adoptie-aduc-acuzatii-la-adresa-ministerului-mun-7967_1000078.html
Organizaţiile internaţionale de adopţie în Republica Moldova acuză Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei de incapacitate în ceea ce priveşte crearea condiţiilor pentru adopţia copiilor de către cuplurile străine. Reprezentanţii organizaţiilor au declarat, în cadrul unei şedinţe consultative cu avocatul parlamentar al copiilor, că ministerul face tot posibilul pentru a tergiversa adopţia unui copil prin rapoarte inutile, termene şi taxe exagerate, şi altele. Pe de altă parte, şefa Direcţiei Protecţie a Familiei şi Drepturilor Copilului din cadrul ministerului, Viorica Dumbrăveanu, neagă acuzaţiile. Solicitată de Info-Prim Neo, aceasta a declarat că toate iniţiativele legislative care vizează adopţiile se implementează în cooperare cu actorii implicaţi.
Avocatul parlamentar al copiilor, Tamara Plămădeală, a declarat, la şedinţa consultativă cu organizaţiile internaţionale de adopţie, că ministerul se face a nu auzi problemele care există. Noua Lege privind regimul juridic al adopţiei, care a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2011, a fost foarte aşteptată, însă nu a reuşit bine să intre în vigoare, că deja sunt nevoie de modificări.
„În 2011 nu a fost nicio adopţie pentru că ministerul tărăgănează cu elaborarea actelor normative, iar copiii cresc, avem copii orfani, avem copii fără statut determinat. Ei stau un an de zile în internat. Cunosc foarte bine că sunt probleme în relaţiile de comunicare cu ministerul. Legislaţia actuală este imperfectă. Deja au fost propuse modificări la legislaţie, chiar dacă nici nu a început să activeze. Sunt foarte multe obstacole în ceea ce priveşte adopţia, este o procedură birocratică şi îndelungată”, a spus avocatul copiilor.
Reprezentanţii asociaţiilor de adopţie au spus că în legislaţie trebuie de schimbat termenul pentru adopţie, să fie nu mai mare de 6 luni. Familiile trebuie să aibă acces la copii până să demareze procedura de adopţie. De asemenea, sunt inutile rapoartele financiare ale asociaţiilor, care sunt cerute de către minister şi taxa de 3 mii de lei pe care o cere ministerul pentru fiecare dosar înregistrat.
Directorul reprezentanţei din Republica Moldova a Asociaţiei „Arcobaleno-Onlus” din Italia, Lilia Popovici, a declarat că nu există voinţă din partea ministerului pentru a facilita procesul de adopţie internaţională. Nu există acces la date despre copiii care pot fi adoptaţi. „Ni se dă doar o zi pe săptămână, luni. Pentru noi ministerul este închis”, a spus Lilia Popovici.
Reprezentantul Asociaţiei „ASA-Catania” din Italia, Angelica Valteroni, a declarat că Ministerul Muncii, în loc să facă totul pentru ca aceşti copii să fie adoptaţi, face totul pentru ca aceşti copii să rămână în casele de copii.
Viorica Dumbrăveanu, de la minister, a menţionat că problema nu constă în crearea unor impedimente artificiale din partea ministerului. Problema este că familiile îşi doresc copii de vârsta preşcolară şi fără probleme de sănătate sau cu probleme de sănătate recuperabile. Actualmente sunt depuse 141 de cereri. Numărul copiilor care pot fi adoptaţi este de 226, dintre care 122 sunt bolnavi. Doar 113 copii au vârsta până la 6 ani, dintre care numai 37 nu au probleme de sănătate. Astfel, 141 de solicitări sunt doar pentru 37 de copii.
Viorica Dumbrăveanu a mai spus că ministerul va veni cu modificări la noua lege, prin care va fi mişcorat termenul de adopţie, care acum este de 2 ani. Termenul va fi mişcorat la un an, dar în cazul copiilor cu necesităţi speciale, care nu prea sunt adoptaţi de către adoptatorii naţionali, termenul va fi micşorat până la 6 luni.
Potrivit reprezentatului ministerului, în 2011 au fost adoptaţi 27 de copii de către cuplurile
străine.