Organizaţiile de mediu din capitală ar putea sesiza procuratura despre defrişările masive ale plopilor
https://www.ipn.md/ro/organizatiile-de-mediu-din-capitala-ar-putea-sesiza-procuratura-despre-7967_958530.html
Organizaţiile neguvernamentale de mediu din capitală ar putea sesiza Procuratura despre defrişările masive ale plopilor, operate de Primărie. În afară de aceasta, ecologiştii ar putea chema popualţia să nu participe la acţiunea de înverzire, iniţiată de ei acum câţiva ani în urmă, „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Mişcării Ecologiste teritoriale Chişinău, Vladimir Garaba.
Potrivit lui Garaba, tăierile masive de plopi reprezintă o acţiune ilicită, operată doar în baza unui grafic de tăieri şi nu a unui Program, care, de obicei, se întocmeşte în după o analiză a situaţiei şi prognozarea referitor la impactul provocat de defrişare, şi adoptarea unui plan de pregătire a materialului săditor. Mai mult, în cazul unui Program specialiştii trebuiau să monitorizeze fiecare arbore pentru a determina starea lui reală sau necesitatea tăierii.
La Chişinău, defrişările sunt efectuate după principiul speciei de copaci, a precizat sursa citată, sigură de faptul că Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale nu avea dreptul să coordoneze un grafic de lucru în acest sens. Această coordonare, spune Garaba, a făcut ca Primăria să se simtă protejată şi să taie nestingherit copaci vii, absolut necesari pentru curăţarea aerului. Vladimir Garaba a mai spus că la moment organizaţiile nonguvernamentale de mediu discută despre posibilitatea sesizării Procuraturii referitor la defrişările operate, cu tragerea la răspundere a persoanelor implicate. Totodată populaţia va fi chemată să nu participe la acţiunea „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, care urmează să înceapă la 1 aprilie curent.
Şeful Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi, Grigore Taban, a declarat în cadrul şedinţei operative de la Primărie la 27 martie că pe parcursul a două săptămâni au fost defrişaţi 444 din cei cca 9 mii de plopi de gen feminin care fac puf, inclusiv cei de pe strada Pan Halipa. Defrişările vor continua timp de o lună, când vor fi tăiaţi încă 2 mii de plopi, iar după ce vor apărea frunzele defrişările vor fi stopate până la iarna viitoare.
Specificând că „la Chişinău se face un lucru mare pentru sănătatea populaţiei”, primarul interimar de Chişinău Vasile Ursu a spus în cadrul aceleiaşi şedinţe că ecologiştii „aţâţă cetăţenii împotriva autorităţii publice locale. „Se consideră prieteni ai spaţiilor verzi, dar nu fac nimic pentru îmbunătăţiarea exploatării acestora”, a notat Ursu, revoltat de declaraţiile ecologiştilor şi, în special, de adresarea acestora către Guvernul Republicii Moldova, prin care au cerut stoparea defrişării plopilor. El a solicitat organizarea de urgenţă a unei conferinţe de presă pentru a explica necesitatea defrişării plopilor. Ursu a menţionat că cei 43 de mii de arbori care vor fi sădiţi în primăvara curentă vor înlocui cu succes plopii tăiaţi.
Referindu-se la preţul cu care Moldosilva va oferi puieţii, Ursu a declarat că acesta va fi unul simbolic, iar achitările se vor face pe parcurs şi nu dintro dată. Fondul Ecologic, care în anul trecut a oferit autorităţilor locale 600 de mii de lei pentru procurarea materialului săditor, în anul curent tace, „fiind obijduit în legătură cu defrişarea de plopi”, potrivit lui Ursu.
Costul unui plop adult variază între 700 şi 1 500 de lei. Autorităţile publice locale ale municipiului au anunţat anterior că vor fi tăiaţi 9 000 de plopi.