Organizaţii din Moldova semnează apelul de solidarizare a societăţii civile din România
https://www.ipn.md/ro/organizatii-din-moldova-semneaza-apelul-de-solidarizare-a-societatii-civile-7967_999289.html
Mai multe organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova se solidarizează apelului societăţii civile din România care cheamă guvernarea de peste Prut să renunţe la perpetuarea în societate a stării de revanşă, să evite un conflict ce cultivă o stare de nevroză generală şi să se întoarcă la normalitatea democratică şi constituţională care se impune în acest moment ca o prioritate în agenda guvernamentală, transmite Info-Prim Neo.
Organizaţiile semnatare din Republica Moldova denunţă nocivitatea posibililor atentate asupra funcţionării independente şi depolitizate a instituţiilor publice din partea factorilor politici şi actorilor nedemocratici. Într-o democraţie funcţională, subliniază semnatarii, instituţiile statutului, puternice şi independente, constituie un constituent indispensabil.
Organizaţiile semnatare consideră că toată clasa politică din Republica Moldova trebuie să deducă învăţăminte adecvate în sensul reafirmării practice în implementarea parcursului european prin practicarea dialogului civilizat în interesul comun al societăţii pentru fortificarea şi asigurarea independenţei şi depolitizării instituţiilor publice, în speţă a organelor de drept.
În apelul de solidaritate se menţionează că organizaţiile autentic dedicate valorilor democratice din România în ultima perioadă îşi exprimă neliniştea privitor la evoluţia situaţiei din ţară. Societatea civilă din România denunţă periclitarea şi deteriorarea rapidă a statului de drept. Alarma este o reacţie la practica nejustificată de adoptare a ordonanţelor de urgenţă care subminează autoritatea Parlamentului, atacurilor la adresa puterii judecătoreşti, prin intimidarea autorităţilor statului, se spune în declaraţie.
Sergiu Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, la 27 iulie, că situaţia din România ar putea influenţa direct şi comportamentul unor politicieni din Republica Moldova, care ar putea lua exemple deloc bune de la colegii lor de peste Prut. Potrivit lui Sergiu Ostaf, există semne şi indicii clare care trezesc îngrijorare în rândurile organizaţiilor societăţii civile. Directorul CReDO a mai spus că societatea civilă va fi alături de colegii lor de peste Prut şi se va alătura apelurilor de revenire la situaţia normală în ţară.
Organizaţiile semnatare ale apelului sunt Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Centrul de Resurse Tineri şi Liberi, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Consiliul Naţional al Tineretului (CNTM), şi Asociaţia pentru Politică Externă.