logo

Organizaţia Tinerilor Euro Atlantişti, lansată la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/organizatia-tinerilor-euro-atlantisti-lansata-la-chisinau-7967_1005450.html

Un grup de tineri din Republica Moldova au lansat vineri, 24 mai, Organizaţia Tinerilor Euro Atlantişti (OTEA). Potrivit tinerilor, scopul organizaţiei este de a modifica viziunile cetăţenilor despre valorile europene şi nord-atlantice. De asemenea, aceştia îşi propun să atragă proiecte şi colaborări externe, transmite IPN.

„Având în vedere că societatea din Republica Moldova este greşit informată despre cultura, valorile şi politica blocului NATO, am hotărât crearea unei organizaţii ce ar promova politicile nord-atlanice şi europene. Credem că tânăra generaţie trebuie să se implice într-un mod mai activ în politicile sociale, economice şi politice”, a spus Ion Chitoroga, student la facultatea de drept, USM. Acesta a adăugat că orice stat din Uniunea Europeană este membru al NATO, iar în situaţia de criză politică în care se află Republica Moldova aderarea la NATO ar fi o ieşire din impas.

Oficial organizaţia a fost înregistrată pe 10 aprilie 2013. În aceasta activează 100 de tineri studenţi. Victor Rusu, student la USM, a spus că activităţile de informare şi promovare se vor desfăşura la nivel de întreaga ţară. „Vom face traininguri de informare la care vor participa tineri. Vom invita oficiali. Cel mai des vom merge prin ţară, unde oamenii cunosc mai puţine despre NATO”, a spus studentul. Potrivit acestuia, mai ales populaţia de vârsta a doua asociază NATO doar cu operaţiuni şi conflicte militare. „Blocul NATO asigură securitate economică, politică şi socială a statelor membre, şi nicidecum conflicte”, a spus Victor Rusu.

Tinerii au anunţat că vor încerca să deschidă o filială a organizaţiei şi în regiunea din stânga Nistrului, iar toţi doritorii de a face parte din echipa OTEA, cu vârsta de până la 30 de ani, pot depune CV-ul la adresa de email a organizaţiei (aootea@yahoo.com).

Organizaţia Tinerilor Euro Atlantişti îşi propune să promoveze cultura, democraţia şi statul de drept, unde prevalează drepturile şi libertăţile omului. Astfel de organizaţii întâlnim şi în statele vecine, România şi Ucraina.