logo

Organizarea Adunării Generale a Judecătorilor în perioadă de pandemie nu e oportună, ONG


https://www.ipn.md/ro/organizarea-adunarii-generale-a-judecatorilor-in-perioada-de-pandemie-7967_1072128.html

Organizarea Adunării Generale a Judecătorilor în perioadă de pandemie nu este oportună și nici rezonabilă. Opinia a fost exprimată de judecătoarea Victoria Sanduța, președinta Consiliului de Administrare al Asociației Obștești „Vocea Justiției”, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Potrivit ei, membrii CSM ar putea organiza o conferință de presă pentru a răspunde la întrebările legate de mandat.

„Adunarea Generală a Judecătorilor ar putea fi amânată pentru a da dovadă de conștiință și solidaritate socială, în contextul în care toată populația este chemată să respecte această perioadă de carantină și să evite aglomerările. Judecătorii ar trebui să fie primii care dau exemplu de respectarea regulilor de conviețuire socială și comportament responsabil asumat”, a menționat Victoria Sanduța.

În situația în care evenimentul (planificat pentru 13 martie) va avea totuși loc, „Vocea Justiției” îndeamnă participanții să dea dovadă de maximă responsabilitate în legătură cu respectarea măsurilor de protecție și igienă individuală. „Este de datoria CSM să publice un comunicat la acest subiect cu informația de ultimă oră pentru a nu crea incomodități tuturor celor care vor veni și celor care trebuie să parcurgă un drum de câteva ore, să se expună riscului în transporturi, pentru ca ulterior Adunarea să nu aibă loc în lipsă de cvorum”, a mai spus Victoria Sanduța.

Judecătoarea menționează că Adunarea Generală este așteptată pentru a discuta „problemele care au adus în impas sistemul judecătoresc și au pus în pericol statul de drept prin subjugarea justiției de către factorul politic”. Este important ca fiecare judecător să conștientizeze rolul său individual în cadrul acestei Adunări, „care este unul de stabilire a principiilor de funcționare a sistemului judecătoresc”.

Victoria Sanduța s-a referit și la ședințele de judecată, spunând că, în contextul pandemiei de coronavirus, ar fi oportun ca acestea să fie amânate. „În fiecare sală de judecată se petrec câte 10-12 ședințe cu participarea a cel puțin patru persoane în sală. Dar pot fi și 10, 20 sau 50 de persoane”, a precizat magistrata.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri, 11 martie, că infecția de COVID-19 a atins nivelul unei pandemii globale. În Republica Moldova sunt confirmate 4 cazuri de infectare cu COVID-19.