logo

Organele electorale au refuzat înregistrarea a 10 candidați independenți, Promo-LEX


https://www.ipn.md/ro/organele-electorale-au-refuzat-inregistrarea-a-10-candidati-independenti-8006_1068936.html

Din cei 3 746 de candidați înregistrați pentru funcția de primar în cadrul celor 896 de Consilii electorale de circumscripție electorală de nivelul I, doar 338 (10%) sunt independenți, iar ceilalți reprezintă partide/bloc electoral. Numărul refuzurilor de înregistrare este de cel puțin 12, dintre care 10 pentru potențiali candidați independenți. Datele apar în Raportul nr.4 al Misiunii de observare a alegerilor locale generale și a alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie, desfășurată de asociația Promo-LEX.

Într-o conferință de presă la IPN de Pavel Postica, șeful Misiunii de observare, a spus că au fost constate cazuri de aplicare eronată, inclusiv de organele electorale și instanțele de judecată, a normelor legale în privința verificării valabilității semnăturilor colectate. Aceste fapte au determinat, în mod neîntemeiat, refuzul înregistrării unor concurenți electorali, cel mai elocvent în acest sens fiind cazul lui Ruslan Codreanu.

„Totuși, Misiunea Promo-LEX nu poate trece cu vederea faptul că niciun potențial concurent electoral nu a contestat prevederile Regulamentului CEC privind listele de subscripție, care stabilește condiții mai dure comparativ cu normele Codului Electoral”, a declarat Pavel Postica.

De asemenea, potrivit raportului, un număr impunător de candidați au fost înregistrați cu încălcarea prevederilor legale privind cota de gen, precum și în baza proceselor-verbale de desemnare adoptate de partidele politice înainte de termenul legal stabilit (cel puțin 5 dosare înregistrate).

În raport mai este menționată existența a
cel puțin patru cazuri de incompatibilitate pe motiv de rudenie între membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și candidați, precum și două cazuri de înregistrare a candidaților în calitate de reprezentanți cu drept de vot consultativ.
„Contrar principiului transparenței, din 32 de contestații depuse, CEC nu a publicat cel puțin 11  contestații și 14 soluții emise pe marginea acestora, începând cu 3 octombrie 2019, în contextul alegerilor locale generale”, a spus Pavel Postica.

Raportul a fost elaborat pentru perioada de observare cuprinsă între 25 septembrie și 16 octombrie 2019.