Colaboratorii Procuraturii Generale, ai Procuraturii Anticorupţie şi ai Centrului Naţional Anticorupţie verifică la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare documentele Grupului de lucru pentru elaborarea regulamentului cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anii 2011-2014. Informaţia a fost precizată pentru IPN de către Alexandru Tonu, şeful Cabinetului ministrului agriculturii şi industriei alimentare.
Viceministrul agriculturii, Nicolae Olaru, contactat de IPN, a spus că el, în calitate de preşedinte al Grupului de lucru pentru verificarea plantaţiilor de coacăză creat de ministru în vara acestui an, a descoperit mai multe iregularităţi la acordarea subvenţiilor pentru plantaţiile de coacăză. Potrivit oficialului, grupul de lucru a fost creat ca urmare a plângerilor fermierilor referitor la Regulamentul de acordare a subvenţiilor.
Nicolae Olaru a menţionat că din cele circa 200 ha de plantaţii verificate, doar în cazul a doi agenţi economici s-a depistat că au fost respectate toate standardele de procurare şi plantare a butaşilor. Viceministrul consideră că iregularităţile au fost comise din cauza neglijenţei responsabililor care se ocupă de certificarea materialului săditor şi a celor care verifică în teren plantaţiile pentru acordarea subvenţiilor. În timpul verificărilor plantaţiilor de coacăză, viceministrul a descoperit şi faptul că nu există o linie de sortare a cireşelor pentru care Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA) a acordat subvenţii în valoare de 4 milioane de lei, şi a informat despre aceasta organele de drept.
Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a comunicat că, înainte de a primi subvenţiile, întreprinderea care urma să deţină această linie de sortare a fost inspectată de reprezentanţii AIPA, care au prezentat un act precum că totul este în regulă. „Din câte ştiu, cei care au făcut această afacere, actualmente, de urgenţă, caută să aducă orice altă linie pentru a arunca praf în ochi”, a spus Slusari.
Anterior, el a declarat că la AIPA lucrează Marin Mortean, care ar fi fost concediat de la Centrul Naţional Anticorupţie pentru acte de corupţie. În cadrul unei conferinţe de presă, Marin Mortean a prezentat carnetul său de muncă afirmând că nu a lucrat la CNA.
Contactată de IPN, purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Cibotaru-Starinschi, a comunicat că Marin Mortean a fost angajat al CNA încă atunci când instituţia se numea Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi a fost concediat în 2008 pentru încălcări sistematice de disciplină.