logo

Orașele Soroca și Glodeni ies în câteva zile din carantină


https://www.ipn.md/ro/orasele-soroca-si-glodeni-ies-in-cateva-zile-din-7967_1073313.html

Vineri, 8 mai, în municipiul Soroca va fi ridicat regimul de carantină. Iar de luni, 11 mai, regimul de carantină va fi oprit în orașul Glodeni. Decizia a fost adoptată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale din 5 mai, transmite IPN.

Premierul Ion Chicu a declarat că la Soroca, se atestă o diminuare a cazurilor de COVID-19. Ultimul caz de infectare cu noul tip de coronavirus a fost confirmat pe 24 aprilie. După Soroca și Glodeni, urmează să fie ridicat regimul de carantină și în alte două localități. Este vorba despre orașul Ștefan Vodă și satul Talmaza, unde autoritățile vor mai monitoriza situația în următoarele zile.

Comisia a mai decis că, din 10 mai, se permit întrunirile cu caracter religios cu participarea enoriașilor, însă doar în aer liber, cu respectarea cerințelor epidemiologice. Participanții sunt obligați să poarte măști de protecție și să păstreze între ei distanța de doi metri.

O altă decizie vizează proprietarii de automobile. Comisia a decis să extindă valabilitatea rapoartelor de inspecție tehnică, expirate după 20 martie, până pe 15 iunie 2020.

Autoritățile au hotărât să le acorde un suport unic de 2775 de lei deținătorilor de patente, persoanelor care desfășoară activitate individuală de întreprinzător, activitate de achiziție de producție agricolă și care și-au sistat activitatea pe perioada epidemiei. În acest sens, din bugetul de stat urmează să fie alocați 34 de milioane de lei. Banii se vor achita fără ca beneficiarii să prezinte cereri la Agenția de ocupare a forței de muncă. Suportul unic va fi acordat în baza datelor pe care le dețin autoritățile. Perioada de alocare este până pe 30 iunie.

Comisia a autorizat noi curse de transport rutier, însă premierul nu a precizat despre ce țări este vorba. De asemenea, au fost autorizate două curse aeriene din Federația Rusă.