Oraşele mici din Marea Britanie au bugete de zeci de ori mai mari decât bugetul capitalei R. Moldova
https://www.ipn.md/ro/orasele-mici-din-marea-britanie-au-bugete-de-zeci-de-ori-mai-mari-decat-bugetul--7967_968780.html
Bugetul orăşelului Bristol din Marea Britanie, depăşeşte de aporoximativ 13,4 ori bugetul municipiului Chişinău.
Săptămâna trecută, primarul general, Dorin Chirtoacă a efectuat o vizită de lucru în Regatul Marii Britanii şi Irlandei de Nord, unde a avut posibilitatea să facă un schimb de experienţă cu funcţionarii administraţiei publice locale din trei orăşele britanice, transmite Info-Prim Neo.
Dorin Chirtoacă a oferit mai multe detalii despre vizita în Regat în cadrul ultimei şedinţe operative de la Primărie. Edilul a ţinut să facă o paralelă între modul de funcţionare a administraţiei locale din oraşele mici din Anglia şi administraţia publică de la Chişinău.
Potrivit primarului general, bugetul unei localităţi, de două ori mai mici decât municipiul Chişinău, este de 1 mlrd de lire sterline. Comparat cu bugetul municipiului Chişinău, acesta este de aproximativ 14 ori mai mare.
În ceea ce priveşte modul de finanţare a bugetului, Chirtoacă a spus că doar 20% din buget sunt adunate din surse proprii. Celelalte 80% reprezintă grant-uri obţinute de la stat. „Chiar şi în aceste condiţii, când există o susţinere financiară majoră din partea statului, autorităţile centrale nu intervin în politicile financiare ale Primăriei”, a mai spus edilul capitalei. Potrivit primarului de Chişinău, chiar şi în aceste condiţii, reprezentanţii administraţiei publice locale din Marea Britanie se luptă în continuare pentru o autonomie locală. „Cu atât mai mult, noi, aici ar trebui să rămânem pe poziţie, având în vedere că oricum 70% din banii bugetului sunt acumulaţi din venituri proprii”, a opinat primarul general.
Activitatea administraţiei publice din localităţile britanice, la fel se deosebeşte de cea din Chişinău. Potrivit lui Chirtoacă, administraţia locală din Anglia dă dovadă de mai multă tradiţie şi funcţionează conform unei scheme de organizare cu totul diferită de cea de la Chişinău.
Astfel, Primarul este ales de Consiliu. Spre deosebire de situaţia de la noi, primarul din Marea Britanie are mai mult un rol reprezentativ. Tot primarul este cel care prezidează şedinţele consiliului local şi municipal. Liderul fracţiunii majoritare din consiliul reprezintă un fel de prim-ministru neoficial. Răspunde de guvernare şi are în subordine un şef al şefilor de subdiviziuni. Practic sunt trei persoane care răspund de administrarea municipalităţii: primarul, liderul fracţiunii majoritare şi acest şef responsabil de toţi şefii de subdiviziuni.
Dorin Chirtoacă a ţinut să menţioneze că ceea ce uşurează munca administraţiei locale din Anglia este faptul că în oraşele respective lipseşte o întreprindere similară „Termocom”-ului de la Chişinău. Ofcialul a spus că în Marea Britanie încălzirea se efectuează în mod individual. Fiecare se încălzeşte pe cont propriu.
De asemenea, întreprinderea corespondentă SA „Apă-Canal” este privată. Există 6 companii private în UK care asigură acest serviciu, stabilind preţul după propriile aprecieri. În acest sens, nici măcar Consiliul municipal sau local nu are nici o atribuţie în stabilirea preţurilor pentru tarifele date. Aceeaşi lucru se referă şi la transportul public. Rutele, traseele sunt private. Preţurile sunt stabilite de compania care gestionează serviciile date.
În cadrul vizitei din Marea Britanie, primarul general a stabilit cu autorităţile locale britanice anumite contacte de colaborare şi cooperare. Potrivit lui Chirtoacă, pentru viitor există oportunităţi de cooperare şi colaborare între Chişinău şi oraşele recent vizitate din Marea Britanie.