logo

„Orașele care integrează armonios elemente noi și vechi au potențialul de a deveni centre vibrante”. Interviu IPN cu Florin Mindirigiu, fondatorul SHARE Architects


https://www.ipn.md/ro/orasele-care-integreaza-armonios-elemente-noi-si-vechi-au-potentialul-de-a-deven-7978_1102416.html

La 13 februarie, va avea loc cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Arhitectură SHARE Chișinău, un eveniment care se adresează arhitecților, constructorilor și investitorilor, publici și privați. Ediția precedentă a întrunit peste 300 de profesioniști, iar ediția curentă va avea speakeri din Marea Britanie, Israel, Olanda, Turcia, România și Republica Moldova. Ce subiecte se vor discuta la SHARE Chișinău 2024, care sunt tendințele generale în domeniul arhitecturii și dezvoltării orașelor din estul Europei și care sunt beneficiile includerii Chișinăului în rețeaua SHARE Architects? Urmează să aflăm de la Florin Mindirigiu, fondatorul SHARE Architects.
---

- Domnule Mindirigiu, să începem cu niște cifre. Alfăm de pe site-ul SHARE Architects că, din 2010, rețeaua pe care o reprezentați a organizat peste 100 de evenimente în 16 țări, în special din Europa centrală și de est, evenimente care au întrunit mai bine de 20 de mii de participanți în total. O comunitate impresionantă, am putea zice. Totuși, nu putem să nu observăm că forumul din Chișinău se află abia la a doua ediție. De ce nu s-a întâmplat asta mai devreme?

-
Vă mulțumesc pentru întrebare și pentru interesul manifestat față de rețeaua SHARE Architects. Da, este corect că Forumul Internațional de Arhitectură SHARE este organizat anual în 16 țări europene, iar în jurul său s-a format o comunitate remarcabilă de profesioniști în domeniul arhitecturii și construcțiilor, pe care o apreciem și ne străduim să răspundem în mod constant nevoilor lor.

În legătură cu observația dvs. privind faptul că forumul din Chișinău se află abia la a doua ediție, aș dori să subliniez că, inițial, parcursul SHARE Architects s-a concentrat în principal în România și s-a extins gradual în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est. În ultimii doi ani, am direcționat eforturile noastre și către țările vestice, cu scopul de a construi o infrastructură solidă pentru evenimente profesionale care să servească misiunii noastre de promovare a arhitecturii din Europa de Est la nivel european și internațional.

Strategia noastră de dezvoltare se bazează pe previziunile evoluției investițiilor în arhitectură din regiune, deschiderea arhitecților către întâlniri profesionale și dezvoltarea de parteneriate instituționale și profesionale solide în țările în care decidem să ne concentrăm. Din acest motiv, organizarea forumului în Chișinău nu s-a întâmplat mai devreme, dar suntem încântați că am putut extinde rețeaua noastră în Moldova într-un moment în care SHARE este recunoscut european și în cea mai dinamică și sustenabilă perioadă de dezvoltare.

- Vă rugăm să formulați misiunea SHARE Architects într-o frază-două, pentru publicul larg. Mai cu seamă, prin prisma beneficiilor. Ce are Chișinăul și Republica Moldova de câștigat din această colaborare?

Misiunea SHARE Architects vizează facilitarea dialogului și schimbului de cunoștințe între arhitecți, având ca obiectiv consolidarea unei comunități profesionale puternice și inovatoare. Prin intermediul conferințelor, forumurilor și altor evenimente specializate, ne angajăm să încurajăm un schimb de idei și bune practici care să depășească granițele convenționale și să promoveze excelența arhitecturală.

În colaborare cu o comunitate în creștere de peste 50.000 de profesioniști și o prezență în expansiune în Europa Centrală și de Sud-Est, SHARE Architects își propune să încurajeze inovația și excelența arhitecturală la nivel global. Prin facilitarea colaborărilor și a parteneriatelor internaționale, avem capacitatea de a contribui semnificativ la modelarea viitorului arhitecturii în regiunea noastră.

Chișinăul și Republica Moldova beneficiază de această colaborare prin accesul la o rețea extinsă de profesioniști și prin oportunitatea de a se implica în discuții și proiecte de amploare internațională în domeniul arhitecturii. Prin promovarea unei comunicări și relaționări adecvate, SHARE Architects își propune să descopere și să valorifice potențialul neexploatat al arhitecților din Europa Centrală și de Sud-Est, contribuind astfel la consolidarea prezenței și influenței lor la nivel european și global.

Arhitecții moldoveni au fost invitați la evenimentele noastre internaționale în calitate de speakeri și au fost extrem de apreciați. De asemenea, ne-am bucurat să întâlnim arhitecți moldoveni în publicul evenimentelor desfășurate în orașe precum Veneția, București, Tirana, Skopje, Budapesta și Iași, pentru a menționa doar câteva dintre acestea. Aceasta demonstrează în mod clar că misiunea noastră este înțeleasă și că suntem bucuroși să acționăm ca facilitatori în schimburile culturale și profesionale din domeniul arhitecturii. Prin prezența noastră la Chișinău, facilităm accesul la rețeaua SHARE Architects și la informații de ultimă oră din arhitectură. Întotdeauna, pe scena forumurilor noastre vor urca lideri naționali, regionali și internaționali care vor expune cele mai recente tendințe în arhitectură.

- Nu putem să nu vă întrebăm. Cum găsiți Chișinăul din punct de vedere arhitectural? Ce vă place și ce vă place mai puțin? Multe clădiri din centrul istoric s-au pierdut, mai întâi sub bombele războiului, iar apoi sub buldozerele nepăsării și corupției. Moștenirea sovietică e masivă, gri și, unii zic, urâtă. Cât de important este să ne păstrăm patrimoniul arhitectural și cum dezvoltăm orașul mai departe?

- Chișinăul este un oraș cu o bogată istorie arhitecturală, dar care, așa cum ați menționat, a traversat diverse transformări și provocări. Importanța conservării patrimoniului arhitectural este crucială pentru identitatea unei comunități și pentru menținerea legăturii cu istoria sa. Orașele care reușesc să integreze în mod armonios elemente noi și vechi au potențialul de a deveni centre vibrante și autentice. În privința viitoarei dezvoltări a orașului, cred că este esențial să adoptăm o abordare sustenabilă, care să respecte atât moștenirea arhitecturală existentă, cât și nevoile actuale și viitoare ale comunității.

Atitudinea publică față de mediul construit joacă un rol crucial în modelarea orașelor noastre. Prin forumurile SHARE, noi promovăm cultura arhitecturii și profesia de arhitect în general, aducând exemple de bune practici din regiune și studii de caz internaționale relevante.

Datorită prezenței geografice a SHARE, avem privilegiul de a înțelege mai profund provocările specifice regiunii Europei de Est și de a identifica soluțiile care și-au dovedit eficiența. Acest lucru ne ajută foarte mult în elaborarea conținutului conferințelor, în selectarea vorbitorilor, a temelor și a studiilor de caz pe care le propunem, contribuind astfel pragmatic la schimbul de idei și practici eficiente în domeniul arhitecturii.

În cea de-a doua ediție a forumului de la Chișinău, ne vom concentra asupra conceptului de sustenabilitate în arhitectura locuirii și în planificarea urbanistică, aducând în prim plan proiecte construite care asigură moduri de trai estetice, durabile și incluzive.

Astfel, Forumul va fi deschis cu o discuție pertinentă și captivantă pentru toți participanții, contribuind la o mai bună înțelegere a implicării sustenabilității în contextele public și privat în arhitectură. La această discuție vor participa Emil Ivanescu, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala București; Șerban Țigănaș, Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca; Iurie Povar, președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova; și Mihail Andrieș, arhitect la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

De asemenea, studiile de caz alese pentru cea de-a doua ediție a forumului SHARE la Chișinău vor fi prezentate de Filippo Innocenti, Director la ZAHA HADID Architects, UK, cu o experiență remarcabilă în proiecte de transport, infrastructură și cultură; Etan Kimmel, Fondator al Kimmel-Eshkolot din Israel și Laureat al RIBA International Award for Excellence; Alexandra Virlan, Senior Architect, Associate UNstudio, Olanda, Anda Manu, Fondatoarea AMA Design din România; Șerban Țigănaș, Co-Fondator al Dico&Tiganas, România; Burak Ünder, Founder Under Architects, Turcia; Tatiana Lupascu, Fondatoarea ArhForm din Republica Moldova; Serghei Marza, Co-Fondator al LH47, Republica Moldova; Constantin Gorcea, Co-Fondator al AGD Suceava, România; Vladimir Prodan, General Manager al Gorgona Architecture & Design, Republica Moldova; Sebastian Savescu, Fondator al SAM ideas, România; Marina Baltag, Vitalie Baltag, fondatori Balmarin, Republica Moldova, Claudiu Ionescu, Romania.

Prin astfel de colaborări și dialoguri, sperăm să sprijinim eforturile de dezvoltare sustenabilă și conservare a patrimoniului arhitectural al Chișinăului și să contribuim la modelarea unui oraș viitor autentic și prosper.

- Am vrut să ajungem de la particular la general. Bănuim că și alte orașe din estul Europei se confruntă cu provocări similare. Care sunt tendințele generale de dezvoltare urbană în această regiune a continentului?

- În Europa de Est, procesele generale de dezvoltare urbană sunt caracterizate de anumite tendințe comune, care reflectă un echilibru delicat între modernizare, conservarea patrimoniului cultural și adaptarea la schimbările socio-economice. Un aspect major îl reprezintă revitalizarea centrului istoric al orașelor, unde se concentrează eforturi considerabile pentru restaurarea și conservarea clădirilor istorice. De asemenea, se implementează proiecte ample de regenerare urbană, incluzând crearea de zone pietonale și promovarea activităților culturale, cu scopul de a atrage atât turiști, cât și investitori. Orașe precum Budapesta, București, Tirana sau Belgrad se evidențiază prin ample proiecte de regenerare urbană private sau publice, care restituie spațiile neglijate comunității locale.

Pe de altă parte, extinderea suburbiilor reprezintă o altă tendință semnificativă, datorată creșterii continue a populației și economiei. În acest context, se construiesc noi cartiere rezidențiale și se pune presiune pe dezvoltarea unei infrastructuri corespunzătoare pentru a răspunde nevoilor unei populații în creștere. Acest lucru necesită însă o atenție deosebită acordată planificării și dezvoltării durabile, iar cred că la acest capitol țările din estul Europei au mult de recuperat.

Transformările sunt evidente și, pe alocuri, remarcabile. În acest sens, lucrăm în prezent la două proiecte care au scopul de a evidenția și promova aceste schimbări și evoluția din punct de vedere arhitectural al țărilor din regiune.

Primul proiect pe care îl vom lansa în curând este premiul SHARE Architecture Awards. Acest premiu este destinat arhitecților din țările în care SHARE Architects are o prezență activă și va pune accentul pe arhitectura care adaugă valoare vieții sociale și care reușește să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor. Juriul acestui premiu este cu adevărat remarcabil și aș evidenția colaborarea noastră pentru această competiție cu Martha Thorne, Senior Advisor The OBEL Award, fost Director al premiilor Pritzker Prize, adesea denumit Premiul Nobel pentru arhitectură; Kamran Afshar Naderi, artist iranian, designer și arhitect, fondator al Memar magazine & awards; Peter Murray, președinte al New London Architecture și London Society; Luca Molinari, critic și istoric de arhitectură, consultant și curator la „Platform of Architecture”; și Șerban Țigănaș, Președinte SHARE Society, fost secretar al Uniunii Internaționale a Arhitectilor.

În plus, suntem onorați să facem parte din echipa de curatori ai unei expoziții de arhitectură care va fi găzduită în această toamnă la MAXXI Museum din Roma. Această expoziție va fi o fereastră către arhitectura din regiunea Balcanilor până în țările Baltice, ilustrând evoluția și transformările semnificative din ultimii 15 ani.

- Chișinău, ca și Bucureștiul, ca și multe alte orașe din regiune se cam sufocă, inclusiv din cauza traficului și proiectelor rezidențiale gigantice, pe fundalul unei infrastructuri publice subdezvoltate. Participanții la Forum vor discuta acest subiect? Dacă da, vor fi invitați și reprezentanți ai autorităților publice? Ce soluții, în general, există?

- Arhitectura locuirii și regenerarea urbană sunt două teme importante ale forumului. Aș dori să subliniez prezența unor birouri internaționale importante și cateva studii de caz care vor fi aduse în prezentări, tocmai pentru a oferi posibile abordări și soluții utilizate de arhitecți cu notorietate internațională în abordarea acestor provocări.

UNstudio din Olanda, prin prezentarea susținută de Alexandra Virlan, Senior Architect, Associate, va expune în cadrul conferinței sale, intitulate SuperLiving,  trei proiecte urbane cu utilizare mixtă, care demonstrează o abordare inovatoare de proiectare. Aceste proiecte includ Southbank by Beulah în Melbourne, Van B în München și EZ Parque da Cidade în Sao Paulo. De asemenea, Etan Kimmel, fondator al biroului Kimmel-Eshkolot Architects din Israel, va detalia proiectul The Winery, Rishon LeZion, un proiect multifuncțional de 120.000 de metri pătrați în Rishon LeZion, care cuprinde un muzeu, birouri, magazine și apartamente. Elementul central al proiectului este un spațiu urban public de înaltă calitate pentru oraș, care înconjoară un complex frumos de clădiri industriale din cărămidă din secolul al XIX-lea, păstrate ca monument și transformate într-un centru comercial.

Șerban Țigănaș, Co-Fondator Dico&Țigănaș, România, va prezenta în conferință câteva cazuri de intervenții realizate sau în curs de realizare, punctând nevoia de colaborare, coordonare care rezultă din complexitatea impactului acestora și a rolului regenerator pe care îl au: Ansamblul Cluj Arena – BT Arena din Cluj-Napoca, Ansamblul Binarium – Vivacity – Bosch Engineering din Cluj-Napoca, Ansamblul Sala Polivalenta din Brașov.

Programul complet al forumului poate fi consultat pe site-ul nostru www.share-architects.com.

Formatul conferințelor este interactiv, stimulând auditoriului să se implice atât în dezbateri, cât și în sesiunile de întrebări și răspunsuri. Forumurile SHARE sunt cu siguranță o sursă de informații actualizate, care pot stimula idei creative, soluții arhitecturale și colaborări profesionale. Considerăm că orice profesionist din domeniul arhitecturii, construcțiilor, urbanismului sau investițiilor, fie din sectorul public, fie din cel privat, nu ar trebui să lipsească de la această reuniune. Forumul SHARE reprezintă o platformă de învățare continuă și de networking. Invitația noastră este deschisă tuturor profesioniștilor și iubitorilor de arhitectură care doresc să-și dezvolte perspectiva asupra a ceea ce contează în arhitectura în acest moment.