logo

Opt proiecte de prevenire a tuberculozei și infectării cu HIV vor fi derulate cu susținerea CNAM


https://www.ipn.md/ro/opt-proiecte-de-prevenire-a-tuberculozei-si-infectarii-cu-7967_1111544.html

Opt proiecte, patru de prevenire a infectării cu HIV și alte patru de profilaxie în rândul populației vulnerabile la tuberculoză și cu acces redus la servicii medicale, vor fi implementate în 2025, cu finanțare din mijloacele Fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Asociația Obștească „Casa Speranțelor” a câștigat concursul cu proiectul „Profilaxia și depistarea tuberculozei în rândul populațiilor-cheie vulnerabile la tuberculoză și cu acces redus la serviciile medicale din raionul Șoldănești”. Valoarea inițiativei este de 397 de mii de lei. Contactată de IPN, administratoarea asociației, Valentina Onică, a relatat că proiectul va fi implementat în perioada februarie-decembrie 2025. Vor fi investigate, cu suportul asociației, persoanele din grupurile de risc, precum migranții, fumătorii activi, persoanele care au acces redus la servicii medicale.

Asociația conlucrează cu centrele de sănătate, iar unul din obiectivele urmărite este informarea grupurilor vulnerabile despre tuberculoză, și anume că ea poate fi prevenită și tratată. Se dorește investigarea a 500 de persoane.

Un alt proiect câștigător este al Asociației „Inițiativa Pozitivă” –  „Prevenirea HIV prin oferirea serviciilor de bază de prevenire HIV pentru grupurile cu risc sporit de infectare cu HIV”. Acesta va acoperi un număr de 550 de beneficiari din zona de centru a  țării, iar valoarea proiectului se cifrează la 573 de mii de lei.

Contactată de IPN, Alina Cojocari, șef Secția Activități cu persoanele care trăiesc cu HIV din cadrul asociației, a declarat că se va pune accentul pe creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a riscurilor consumului de droguri și sexului neprotejat. Vor fi discutate metodele de profilaxie și de tratament și va fi distribuit instrumentar steril: seringi, șervețele cu alcool și prezervative. Doritorii se vor putea testa la HIV, HVC, HVB și Sifilis. În cazul unui rezultat pozitiv, aceștia vor fi însoțiți în instituții medicale pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. De proiect vor beneficia grupurile-cheie vulnerabile, și anume consumatorii de droguri injectabile din regiunea Centru și lucrătoarele sexului.

Asociația obștească  „Pentru Prezent și Viitor” va derula proiectul „Extinderea accesului la serviciile de prevenire HIV pentru grupurile cu risc sporit de infectare din centrul Republicii Moldova”. În activități vor fi implicați 1725 de beneficiari din  rândul celor cu risc sporit de infectare. Valoarea totală a proiectului este de 2,1 milioane de lei.

Asociația Obștească „Uniunea pentru Echitate și Sănătate” va implementa un proiect care vizează accesul la serviciile de bază de prevenire HIV pentru grupurile de risc (CDI și LS) din Orhei, Ungheni și șase localități ale nordului Republicii Moldova. Proiectul este adresat unui număr de 2300 de beneficiari, iar valoarea acestuia este de 2,9 milioane de lei.

Asociația Obștească „AFI” va desfășura un proiect de prevenire HIV/SIDA în regiunile centru, sud și nord ale Republicii Moldova, cu un buget de 3,8 milioane de lei, care va acoperi un număr de 3125 de beneficiari. Aceeași asociație va implementa și proiectul „Depistarea tuberculozei în rândul populațiilor-cheie afectate în raionale Criuleni și Dubăsari”, în valoare de 293 de mii de lei.

Un alt proiect câștigător a fost depus de Asociația obștească „SMIT” și este intitulat „Împreună pentru o comunitate fără tuberculoză în 2025”. Valoarea proiectului este de 954 de mii de lei.

Încă un proiect câștigător este al Asociației „Speranța terrei” – „Sănătate pentru toți – consolidarea eforturilor în combaterea tuberculozei”, având o valoare de 665,6 de mii de lei.

Proiectele desemnate câștigătoare vor fi implementate în perioada februarie-decembrie 2025.