logo

Opt proiecte cinematografice vor beneficia de finanțare de la CNC


https://www.ipn.md/ro/opt-proiecte-cinematografice-vor-beneficia-de-finantare-de-la-7967_1079274.html

Opt proiecte cinematografice vor beneficia în acest an de finanțare de la Centrul Național al Cinematografiei, în valoare totală de 5,5 milioane de lei. Este vorba despre patru filme de ficțiune de lung metraj, două documentare de lung metraj, o dezvoltare de proiect de ficțiune și o dezvoltare de proiect documentar, transmite IPN.

Potrivit CNC, proiectul cinematografic care se află în topul ierarhiei dosarelor admise va reflecta starea de spirit care a cuprins întreaga lume – COVID-19. Filmul de ficțiune „pandemia.md”, semnat de regizorul și scenaristul Valeriu Jereghi, a acumulat 79,80 de puncte în cadrul acestei sesiuni. Scenariul a fost schițat la începutul anului trecut. Autorul povestește mai multe întâmplări surprinse în perioada de carantină.

Un alt proiect de ficțiune, „Mario, Maria, Marinel”, este despre drama femeii migrante din Republica Moldova. Scenariu și regie – Violeta Gorgos. Filmul va fi turnat atât în Republica Moldova, cât și în Italia, țara care în prezent „găzduiește” cei mai mulți moldoveni.

„Familia Anghel” este un proiect cinematografic în coproducție – Republica Moldova, România, Franța, care urmează să fie turnat în 2021. Potrivit sinopsisului prezentat de scenaristul și regizorul Mihai Mihăescu, originar din Republica Moldov,  filmul de lungmetraj povestește drama a doi frați, dizidenți ai regimului comunist sovietic, pe care soarta i-a despărțit într-un mod tragic.

Un alt film care a trecut în etapa finală este „Daria”, în regia lui Ian Onică (o adaptare după opera originală: Thursday Celebration (2001) după Katalin Thuróczy (Ungaria). Acesta prezintă o metamorfoză a comediei într-o dramă psihologică.

Echipa formată din Mircea Surdu, în calitate de scenarist, și Eugeniu Popovici, în calitate de regizor, își propune în acest an să filmeze un documentar de lung metraj „Zbor”. Este despre viața lui scriitorul Vladimir Beșleagă.

O premieră pentru concursul din acest an este proiectul „Un secol de teatru la Chișinău” – un documentar despre Teatrul Național Mihai Eminescu semnat de actualul director al instituției, Petru Hadârcă.

Casa de producție Nahaba Studio urmează să dezvolte scenariul unui film de ficțiune cu titlul provizoriu „Blestemul Mariei Drăgan” în regia lui Călin Laur, producător Ștefan Nahaba – care va reflecta viața interpretei Maria Drăgan. Al doilea proiect – „Landing”, semnat de conaționala Xenia Ciuvașeva, stabilită în Germania, reprezentat în concurs de Asociația Obșească MOLDOX, în calitate de producător, urmează pe parcursul acestui an să continue dezvoltarea scenariului propriei autobiografii, fixată pe fenomenul migrării părinților din viața copiilor.

La concursul de finanțare a proiectelor cinematografice, sesiunea 2021, au participat 28 de case de producție înregistrate în baza de date a Centrului.