logo

Opt laboratoare mobile performante, donate criminaliştilor de la IGP


https://www.ipn.md/ro/opt-laboratoare-mobile-performante-donate-criminalistilor-de-la-igp-7967_1027727.html

Centrul tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară al Inspectoratului General al Poliţiei a primit opt laboratoare criminalistice mobile dotate cu echipament modern de investigaţie. Echipamentul în valoare de circa 720 de mii de dolari a fost procurat cu sprijinul Guvernului SUA, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma poliţiei în Moldova”, implementat de PNUD, transmite IPN.

Donaţia include trei laboratoare mobile cu truse criminalistice şi alte instrumente pentru cercetarea la faţa locului, inclusiv pentru identificarea şi prelevarea probelor de la locul infracţiunii. De asemenea, au fost oferite cinci automobile, destinate investigării infracţiunilor de gravitate medie. În cadrul evenimentului de donaţie, experţii criminalişti au făcut o demonstraţie a noilor capacităţi tehnice de identificare şi prelevare a probelor şi a urmelor, cum ar fi: urme biologice, digitale, de transport, ADN, de încălţăminte şi altele.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că aceste laboratoare vor contribui la consolidarea capacităţilor poliţiei în descoperirea mai operativă a infractorilor. „Dincolo de capacităţile care le întrunesc personalul din structurile MAI, aceştia trebuie să fie dotaţi şi cu instrumentarul necesar, or aceste laboratoare mobile  vor duce la ridicarea capacităţii de expertiză a angajaţilor poliţiei”, a notat premierul.

Ministrul afacerilor interne, Alexadru Jizdan a spus că de aproape trei ani poliţia din Republica Moldova se află într-un proces continuu de reformare şi modernizare a capacităţilor sale profesionale.  „Acest echipament ne va permite să fim mai eficienţi şi mai exacţi în investigarea diferitor genuri de infracţiuni, asigurând o rată mai înaltă de descoperire a acestora” a declarat ministrul.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a menţionat că Guvernul SUA susţine Centrul Criminalistic din Republica Moldova, încă din 2006, cu scopul de a promova reforma în domeniul justiţiei şi aplicarea ei. Oficialul a menţionat că acest proiect va ajuta subdiviziunile criminalistice din Moldova să-şi dezvolte capacităţile conform

Totodată, cu suportul Guvernului SUA, au fost renovate şi dotate cu echipament modern două săli ale Centrului tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară unde vor fi organizate conferinţe, instruiri şi alte evenimente pentru angajaţii din domeniu. În cadrul aceluiaşi proiect, Centrul a mai primit echipament şi unelte speciale pentru genişti.