Opoziţia parlamentară susţine că Vladimir Voronin şi Igor Smirnov au personalizat în interes reciproc conflictul de pe Nistru
https://www.ipn.md/ro/opozitia-parlamentara-sustine-ca-vladimir-voronin-si-igor-smirnov-au-personaliza-7965_963326.html
Preşedintele Parlamentului Marian Lupu şi reprezentantul special al Uniunii Europene în R. Moldova Adriaan Jacobovitz de Szeged au subliniat, în cadrul unei întrevederi, importanţa consolidării relaţiilor interparlamentare cu Ucraina şi Federaţia Rusă în vederea impulsionării eforturilor de soluţionare a problemei transnistrene.
Potrivit unui comunicat de presă al Legislativului, interlocutorii au abordat subiecte ce se referă la procesul de implementare a Planului Individual de Acţiuni R. Moldova – UE. În acest sens, Lupu a reiterat poziţia RM de a negocia un nou aranjament juridic în relaţiile cu UE.
La rândul său, Szeged a apreciat drept extrem de bună cooperarea stabilită cu autorităţile de la Chişinău pe durata mandatului său şi foarte importantă realizarea cu succes a prevederilor stipulate în Planul de Acţiuni RM–UE.
Potrivit unui comunicat al fracţiunii Alianţa „Moldova Noastră”, şi liderul fracţiunii Serafim Urecheanu a avut o întrevedere cu oficialul european. Liderul AMN a apreciat că timp de şase ani actuala conducere a Moldovei şi-a demonstrat incapacitatea de a face paşi concreţi spre reintegrarea ţării, ceea ce, susţine sursa citată, „reduce şansele de a rezolva această problemă pe parcursul generaţiei care mai ţine minte viaţa împreună”. Urecheanu a admis că soluţiile sunt blocate intenţionat de Voronin şi Smirnov, care au personalizat în interes mutual conflictul de pe Nistru, care sustrage atenţia de la alte dificultăţi majore, economice, sociale şi politice care marchează R. Moldova.
„Autorităţile moldoveneşti se comportă ca nişte observatori, aşteptând ca diferendul să fie rezolvat din afară, de OSCE, de UE sau de alţi participanţi la proces”, a remarcat liderul AMN. El consideră, însă, că trebuie căutate activ soluţii acceptabile pentru părţi, dar şi pentru factorii externi implicaţi în reglementare. Contează foarte mult rolul Rusiei, dar şi al Ucrainei, şi al României, ceea ce face inacceptabilă tratarea lor iresponsabilă, fapt comis prin declaraţiile preşedintelui Voronin la sfârşitul anului trecut”, a amintit Urecheanu.
Reprezentantul UE a remarcat că autorităţile de la Chişinău caută soluţii la problema transnistreană şi că acest demers al guvernării urmează a fi susţinut. Ambasadorul Jacobovits de Szeged a menţionat că reintegrarea RM este o prioritate a misiunii sale, ceea ce îl determină să consulte toate punctele de vedere, inclusiv pe cel al Opoziţiei.