Statutul de neutralitate nu oferă garanții de securitate Republicii Moldova, iar NATO reprezintă un factor stabilizator. Este opinia reprezentantului Platformei DA, Chiril Moțpan, potrivit căruia aderarea la NATO i-ar oferi Republicii Moldova o umbrelă de securitate. De cealaltă parte, reprezentantul Congresului Civic, Iurie Muntean, spune că păstrarea neutralității Republicii Moldova ar trebui să reprezinte prioritatea de bază a guvernării, în condițiile în care cei mai mulți dintre cetățeni nu-și doresc aderarea la o alianță militară, notează IPN.
NATO este o alianță militară care asigură securitatea întregii Europe, iar pentru Republica Moldova ar reprezenta un factor stabilizator, spune Chiril Moțpan. Potrivit politicianului, statutul de neutralitate nu asigură securitatea țării, mai ales în condițiile prezenței armatei ruse în stânga Nistrului.
„Republica Moldova, aflându-se în acest context geopolitic, are de suferit. Este clar că noțiunea neutralitate nu poate să ne apere de eventualitatea unor acțiuni militare și asta au demonstrat-o și rachetele care au survolat spațiul nostru, fragmente de rachete au căzut, creând spaimă în rândul populației. NATO ar însemna un element stabilizator și a demonstrat acest lucru în spațiul european. Avem pe teritoriul Republicii Moldova o armată străină, o armată a unui stat agresor. În 1994 a fost introdus în Constituție acest termen de neutralitate, dar el nici până astăzi nu ne-a ajutat să scăpăm de armata străină de pe teritoriul nostru”, a spus Chiril Moțpan în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
De cealaltă parte, reprezentantul Congresului Civic, Iurie Muntean, spune în Republica Moldova suveranitatea aparține poporului, iar potrivit cercetărilor sociologice cetățenii își doresc păstrarea statutului de neutralitate. Totuși, potrivit politicianului, acest statut nu exclude investiții în consolidarea capacităților de apărare.
„Toate sondajele adevărate demonstrează că, dacă până la război, 40% dintre cetățeni susțineau statutul de neutralitate, după evenimentele din Ucraina ponderea celor care susțin neutralitatea a crescut până la 55%. Guvernarea sau elitele politice când pun în discuție acest subiect nici pentru o clipă nu trebuie să uite de prevederile Constituției și poziția poporului. Noi trebuie să ne păstrăm acest statut pentru că el reprezintă și o sursă de dezvoltare socio-economică. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să modernizăm armata, pentru că armata se folosește nu doar în condiții de război. Asta nu înseamnă că nu trebuie să investim în armată și s-o îmbunătățim, dar nu trebuie să renunțăm la statutul de neutralitate. Elveția, Austria nu au de gând să-și schimbe statutul? Din contra, ele și-l fortifică”, a explicat Iurie Muntean.
Potrivit Constituției, Republica Moldova este stat neutru. Modificarea legii supreme poate avea loc în Parlament, cu voturile a cel puțin 2/3 dintre deputați. Recent, într-un interviu pentru „Politico” președintele Maia Sandu a menționat că, în prezent, au loc discuții, dacă Republica Moldova are capacitatea de a se apăra singură sau este necesară aderarea la o alianță militară.