logo

Oportunitățile pieței de capital din Moldova, discutate cu Asociația Investitorilor din România


https://www.ipn.md/ro/oportunitatile-pietei-de-capital-din-moldova-discutate-cu-asociatia-7966_1104734.html

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a purtat discuții cu membrii Asociației Investitorilor din România, aflați în vizită la Chișinău. Întrevederea s-a axat, în mod special, pe îmbunătățirea accesului la piețele de capital, precum și pe ajustarea cadrului legal, protecția consumatorului de produse financiare. Un accent al discuțiilor l-au constituit oportunitățile pentru mediul investițional impulsionate de politica monetară a BNM, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că un aspect important al întrevederii au fost evoluțiile soluțiilor de plată și transfer internaționale, în contextul în care România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Discuțiile s-au concentrat și pe condițiile de creditare, revizuirea cadrului de protecție a consumatorului de produse financiare, liberalizarea contului de capital etc.

Anca Dragu a subliniat că dezvoltarea economică durabilă și integrarea europeană sunt printre prioritățile-cheie ale Republicii Moldova. Potrivit ei, BNM depune eforturi susținute pentru a îmbunătăți reglementarea, supravegherea, guvernanța sustenabilă: „Îmi doresc ca astfel de întâlniri să aibă loc mai des. BNM este alături de mediul de afaceri și numai astfel putem găsi împreună soluții la problemele apărute”, a declarat Anca Dragu.

Guvernatoarea a adăugat că Republica Moldova beneficiază de un context macroeconomic favorabil, iar contribuția băncii centrale la stabilirea acestei dinamici pozitive se confirmă prin menținerea stabilității prețurilor: „Avem o rată anuală a inflației în scădere. În luna aprilie 2024, rata anuală a inflației a atins valoarea de 3,51%. Această performanță a făcut posibilă ajustarea ratei dobânzii de politică monetară la 3,60%”, notat șefa BNM.

Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România, Daniel Nuțiu, a salutat continuarea reformelor la Chișinău, dezvoltarea accelerată a sistemului financiar-bancar din Republica Moldova, mulțumind reprezentanților BNM pentru deschiderea pentru dialog eficient cu investitorii din România.

Asociația Investitorilor din România are 40 de membri ce reprezintă 60% din totalul investițiilor din România în Republica Moldova.