logo

Oportunități de muncă pentru soții sau soțiile personalului ambasadei Moldovei la Lisabona


https://www.ipn.md/ro/oportunitati-de-munca-pentru-sotii-sau-sotiile-personalului-ambasadei-moldovei-7967_1033265.html

Deputații au adoptat un proiect de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Republica Portugheză care permite exercitarea activității profesionale remunerate de către persoanele aflate la întreținerea membrilor personalului diplomatic, administrativ și tehnic al misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, transmite IPN.

Potrivit viceministrului afacerilor externe și integrării europene, Daniela Morari, odată cu ratificarea acestui acord, soțiile sau soții membrilor personalului diplomatic vor putea să se angajeze la o muncă remunerată. Din moment ce se vor angaja, persoanele nu vor mai putea beneficia de îndemnizațiile acordate de către stat. Pe lângă autorizația pe care o va obține pentru a putea munci, urmează a fi pus în aplicare și acordul de protecție socială, semnat între cele două state.

Beneficiarii prevederilor acordului sunt membrii personalului Ambasadei Republicii Moldova la Lisabona. Pentru că actualmente Ambasada Republicii Portugheze cu sediul la București este acreditată prin cumul și pentru Republica Moldova, partea Portugheză va putea beneficia de prevederile acestui tratat când va avea diplomați rezidenți pe teritoriul Republicii Moldova.

În prezent Republica Moldova are acorduri similare cu Germania, Canada, SUA, Franța și România, și se află în proces de negociere a unor noi acorduri bilaterale în acest domeniu cu Turcia, Olanda, Polonia și Spania.