Oportunităţi de consolidare a relaţiilor în domeniul auditului public
https://www.ipn.md/ro/oportunitati-de-consolidare-a-relatiilor-in-domeniul-auditului-public-7966_971645.html
Reprezentanţii Curţii de Conturi a Moldovei au discutat vineri, 19 septembrie, cu partenerii din ţările Europei de Sud–Est consolidarea relaţiilor în domeniul auditului public. Reuniunea conducătorilor instituţiilor supreme de control financiar/audit(ISA) din ţările participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud- Est (SEECP) s-a desfăşurat în cadrul exercitării de către RM a preşedinţiei organizaţiei pentru perioada 2008- 2009.
„Un audit extern eficient asupra managementului finanţelor publice constituie o premisă în utilizarea corectă a surselor bugetare, fapt ce produce beneficii atât pentru fiecare cetăţean, cât şi pentru societate în ansamblu” a menţionat Ala Popescu , preşedintele Curţii de Conturi.
În cadrul reuniunii s-a desfăşurat conferinţa „Căi de perfecţionare a activităţii ISA în contextul vectorului european, practica ISA din Europa de Sud- Est.” „Am fost foarte bucuroşi să ne familiarizăm cu experienţa ţărilor membre ale SEECP, în special cele care au implementat deja auditul extern, care substituie controalele financiare. Auditul, intern şi extern,se bazează pe anumite standarde, aplicarea acestora ne permite să vedem care este situaţia întreprinderilor, la ce etapă se află reformele.”, a precizat preşedintele Curţii de Conturi.
Ala Popescu a informat participanţii la reuniune despre noua Lege privind Curtea de Conturi, despre instituirea auditului intern în instituţiile publice moldoveneşti, precum şi despre activităţile întreprinse în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Managementul Finanţelor Publice”.
Valeriy Dimitrov, preşedintele ISA din Bulgaria, a spus că reformarea activităţii instituţiei de control financiar se efectuează pe parcurs de 7 ani. Bulgaria are experienţă în gestionarea fondurilor europene. „Şi Moldova va obţine asistenţă. Suntem dispuşi să o împărtăşim colegilor din Moldova, din pentru a evita unele posibile erori”, a specificat Dimitrov.
Participanţii la reuniune au aprobat o declaraţie comună în care se menţionează că relaţiile de cooperare contribuie la apropierea politicilor statelor implicate, fiind un proces complementar avansării spre integrarea europeană.