logo

Oportunităţi de colaborare transfrontalieră a antreprenorilor


https://www.ipn.md/ro/oportunitati-de-colaborare-transfrontaliera-a-antreprenorilor-7966_1015140.html

Oamenii de afaceri din Moldova, România şi Ucraina pot crea proiecte de colaborare în domenii ca agricultura, turism, transport şi consultanţă. Mai mult chiar, prin unirea forţelor, antreprenorii moldoveni şi cei ucraineni vor reuşi să pătrundă pe piaţa UE, oferind acele produse şi servicii de care consumatorii europeni au nevoie. Pentru a reuşi identificarea de proiecte şi parteneri noi, Business Consulting Institute a organizat la Chişinău Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor, transmite IPN.

Vitalii Galaciuc, reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Regiunii Kolomyya (Ucraina), a declarat că a venit la forum cu antreprenori din Ucraina pentru a prezenta producţia acestora, care ar putea interesa oamenii de afaceri din Moldova, dar şi pentru a crea noi relaţii de colaborare. „Ucraina şi Moldova sunt la etapa de dezvoltare şi, dacă credem că pe piaţa UE vom fi aşteptaţi cu braţele deschise, atunci greşim. Trebuie să ne unim eforturile ca să depăşim toate obstacolele şi să pătrundem pe piaţa comunităţii europene. Avem nişte lucrări în care se menţionează ce doresc oamenii de afaceri din UE de la noi, astfel încercăm să-i facem să colaboreze pe businessmenii din ţările noastre pentru a implementa proiecte reuşite”, a comunicat Vitalii Galaciuc.

Cristina Nastasa, economist la Fast Training Consulting, a comunicat că s-a efectuat o analiză primară în domeniile transport, agricultură, turism şi consultanţă. S-a încercat să se afle interesul de colaborare pe care îl au oamenii de afaceri din România şi Republica Moldova şi s-a observat că există interes, dar oamenii de afaceri se lovesc de bariere precum lipsa de informare. „Recomandăm activităţi de informare, organizarea de prezentări de firme, activităţi comune pentru a se cunoaşte mai bine oamenii de afaceri din Moldova şi România şi care apoi să creeze parteneriate. În general oamenii de afaceri din Moldova şi România colaborează mai mult la capitolul tehnologii, în România fiind mai dezvoltat acest domeniu, pe când oamenii de afaceri români consideră că în Moldova costurile de producere sunt mai mici şi ar fi interesaţi să investească în producere aici ca mai apoi să exporte mai departe”, a spus economistul.

Valeriu Damaschin, om de afaceri şi expert în eficienţa energetică, a venit la forum pentru a găsit parteneri de implementare a proiectelor ce ţin de energie regenerabilă. Antreprenorul spune că doreşte să implementeze un proiect de construcţie a serelor asupra subteranelor pentru a avea legume proaspete anul întreg. Valeriu Damaschin doreşte să acumuleze experienţa colegilor din România. Omul de afaceri spune că proiectele date nu au costuri foarte mari, dar sunt necesare tehnologii, iar Moldova încă nu are experienţă.

Alexandra Can, preşedintele Patronatului din industria uşoară, spune că dezvoltarea transfrontalieră este un subiect important şi crede că organizarea Forumului Transfrontalier al Antreprenorilor va contribui la lărgirea colaborării dintre oamenii de afaceri moldoveni cu cei din ţările vecine. În Moldova există foarte multe întreprinderi care pot colabora cu afaceri din ţările vecine. Alexandra Can a comunicat că, în primul rând, la forum a văzut reprezentanţii statului responsabili de dezvoltarea transfrontalieră şi la care oamenii de afaceri se pot adresa în acest domeniu.

Proiectul „Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră” este susţinut financiar de Comisia Europeană, prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat, în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013 şi este implementat de Business Consulting Institute în parteneriat cu Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord-Est România, Asociaţia Dialog pentru Dezvoltare Iaşi şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Regiunii Kolomyya (Ucraina).