logo

Opiniile cu privire la rolurile tradiționale de gen rămân pronunțate, studiu


https://www.ipn.md/ro/opiniile-cu-privire-la-rolurile-traditionale-de-gen-raman-pronuntate-7967_1033230.html

42,4% din respondenții unui sondaj de opinie sunt total de acord cu afirmația că este „mai mult de datoria bărbatului să aducă bani acasă”. Ponderea crește până la 73,5% dacă se ia în calcul și opțiunea „mai degrabă de acord”. Totodată, 23,9% din respondenți consideră că este „mai mult de datoria femeilor să se ocupe de treburile casei” sau 57% dacă considerăm și opțiunea „mai degrabă de acord”. Cercetarea a fost desfășurată în contextul determinării Indexului Egalităţii de Gen, de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Într-o conferință de presă la IPN, expertul în domeniul drepturilor omului Andrei Brighidin, de la Fundația Est Europeană, a remarcat că opiniile cu privire la rolurile tradiționale de gen rămân destul de pronunțate, chiar dacă indexul cu privire la percepțiile și stereotipurile de gen a crescut cu patru puncte. Intensitatea percepțiilor diferă în funcție de caracteristicile demografice. Așadar, tinerii cu vârsta de 18-29 de ani au percepții mai pronunțate cu privire la rolurile tradiționale de gen comparativ cu grupurile de vârstă 34-44 și 45-59.

„Putem doar să speculăm la acest capitol și să menționăm că persoanele conștientizează mai mult faptul că rolurile tradiționale nu au nicio importanță în realizarea atribuțiilor în funcție de nivelul de studii crescut. Respectiv, avem răspunsurile persoanelor angajate versus răspunsurile celor neangajate. Pe măsură ce persoanele se angajează în câmpul muncii, conștientizează că e datoria ambilor să se implice în viața familială, creșterea copiilor, aducerea banilor în casă”, a menționat Andrei Brighidin. Severitatea percepțiilor este determinată în mod direct și de nivelul de trai. Cu cât nivelul economic este mai scăzut, cu atât percepțiile sunt mai severe.

Sondajul a arătat că un procent mai mare de respondenți femei consideră că e mai mult de datoria femeii să se ocupe de treburile casnice. „Acest fapt denotă necesitatea de a se lucra în continuare asupra distrugerii acestor percepții și abordărilor patriarhale din societatea noastră”, a mai spus expertul.

Indexul Egalităţii de Gen este calculat în baza a 31 de indicatori, pe o scară de la 0 la 100, unde 0 – indică o inegalitate  totală între femei şi bărbaţi şi 100 – indică o egalitate de gen perfectă. Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalităţii de gen pe acel domeniu este mai înalt.

În 2016 Indexului Egalităţii de Gen a crescut de la 57 la 58 de puncte. Potrivit autorilor cercetării, această creștere se datorează în mare parte ȋmbunătăţirii percepţiilor faţă de rolul femeii ȋn societate. Valoarea punctajului la capitolul percepțiilor și stereotipurilor de gen a crescut cu patru puncte, fapt care a determinat creșterea Indexului la un nivel mai sus comparativ cu anul precedent. În concluzie, autorii Indexului Egalității de Gen au menționat că nivelul egalității de gen în Republica Moldova s-a îmbunătățit datorită cetățenilor și mai puțin reformelor inițiate de autorități.

Activista și militanta pentru drepturile femeilor Alina Andronache, a îndemnat politicienii să se întreacă la gesturi frumoase și în timpul anului, nu doar în această zi, în special prin votarea și implementarea acelor modificări legislative care să asigure femeii drepturi egale în toate sferele vieții publice și private.

Această notă analitică a fost posibilă posibilă datorită ajutorului poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).