logo

Opiniile consilierilor municipali despre percheziţiile efectuate de CNA la Primărie


https://www.ipn.md/ro/opiniile-consilierilor-municipali-despre-perchezitiile-efectuate-de-cna-la-prima-7967_1025659.html

Dacă sunt vinovaţi să răspundă în faţa legii, iar acţiunile CNA să nu fie doar declarative şi să nu fie folosite în calitate de bâtă politică. Acestea sunt opiniile unor lideri de fracţiuni din cadrul Consiliului municipal Chişinău cu privire la percheziţiile efectuate luni, 22 februarie de către ofiţerii CNA la Primăria capitalei. Declaraţiile în acest sens a fost făcute în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Denunţarea coaliţiei majoritare în Consiliul municipal Chişinău: motive şi consecinţe, nivel local şi naţional”, ediţia LI din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Oazu Nantoi, liderul fracţiunii Platforma Popular Europeană - Iurie Leancă, a spus că nu înţelege prea multe din cele întâmplate luni, 22 februarie în cadrul percheziţiilor de la Primărie. Oazu Nantoi a menţionat că aceste persoane rămân nevinovate în faţa legii atât timp cât nu va fi dovedită vinovăţia lor. Totodată, liderul PPEM a declarat că „fiind cetăţean al unui stat captiv” nu are încredere în justiţia din Republica Moldova, menţionând în acest context, că în linii mari, justiţia din ţară este des folosită ca o bâtă.

La rândul său, liderul fracţiunii Partidului Liberal din cadrul Consiliului Municipal Chişinău, Ion Cebanu, a declarat că dacă persoanele vizate de CNA sunt vinovate, atunci acestea trebuie să răspundă în conformitate cu legea.

Liderul fracţiunii Partidului Socialiştilor din CMC, Ion Ceban este de părerea că percheziţiile efectuate de ofiţerii CNA la Primărie sunt foarte puţine, după câte ar trebui să fie în realitate. Ion Ceban a spus că, potrivit informaţiilor neoficiale pe care le-ar deţine de la unii colaboratori CNA, aproape toţi angajaţii din Primărie ar figura în diverse dosare,care însă nu ar avea finalitate. Liderul fracţiunii PSRM a precizat că şi-ar dori ca aceste acţiuni ale CNA să nu fie declarative şi să nu reprezinte un şantaj pentru a obţine dividende politice.

Expertul permanent al proiectului, Igor Boţan a ţinut să precizeze că instituţia CNA este una profesionistă, singură problemă fiind legată de suspiciunile de politizare a acesteia. Igor Boţan este de părerea că dacă ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la Primărie, atunci pentru acest fapt există temei, menţionând că în Primărie există „corupţie înrădăcinată”. Expertul a spus că o problemă ar fi dacă aceste acţiuni ar avea scopul de a face comportamentul Partidul Liberal mai binevoitor în vederea adoptării deciziilor la nivelul central, precum ar fi alegerea şefului statului.

Centrului Naţional Anticorupţie a efectuat luni, 22 februarie, percheziţii la Primăria capitalei, în baza a 35 de cauze penale. Potrivit CNA, 12 persoane, inclusiv doi angajaţi ai Primăriei, au fost reţinute pentru dare şi luare de mită.