logo

Opinii împărțite privind votarea sistemului electoral mixt


https://www.ipn.md/ro/opinii-impartite-privind-votarea-sistemului-electoral-mixt-7965_1035852.html

Votarea sistemului electoral mixt va aduce majoritate parlamentară pentru socialiști și va lipsi Republica Moldova de finanțarea externă. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN. Deputatul Valeriu Ghilețchi a declarat în cadrul emisiunii că aceste temeri nu sunt întemeiate.

Analistul Vlad Țurcanu, fostul consilier al ex-președintelui Nicolae Timofti, consideră că guvernarea ar fi trecut la sistemul electoral mixt, fiind speriată de mobilizarea diasporei la alegerile prezidențiale din toamna trecută. „Lucrurile au evoluat pin calcule. La alegerile prezidențiale din toamna trecută diaspora s-a mobilizat ca niciodată. Pin legea adoptată și promulgată vor să limiteze participarea diasporei la alegerile parlamentare viitoare. Politicienii de la Chișinău își dau aere că pot discuta cu oficialii de la Bruxelles de pe poziția politicienilor din statele membre ale UE. Cred că UE ne va menține într-o stare de așteptare și nu se va întâmpla nimic spectaculos”, a spus Țurcanu.

Sergiu Litvinenco, reprezentant al PAS, a declarat că nu s-a ținut cont de mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția, în special nu s-a ajuns la un consens cu opoziția. Potrivit lui Litvinenco, „votul de astăzi este o victorie a socialiștilor, care după alegerile din 2018 vor deține majoritatea parlamentară”.

Deputatul Valeriu Ghilețchi a declarat că acuzațiile sunt nefondate. Potrivit parlamentarului, cei de la Bruxelles au știut că sistemul mixt va fi votat și „nu a fost o surpriză pentru nimeni”. Totodată, Ghilețchi a recunoscut că votarea sistemului electoral mixt a fost o decizie grea, luată din considerente geopolitice.