În timp ce unii formatori de opinie cred că PCRM ar trebui invitat la guvernare de către viitoarea coaliţie proeuropeană, alţii susţin că pentru PCRM s-ar putea oferi doar unele pârghii de control a guvernării, în calitate de reprezentant al opoziţiei. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, crede că PCRM ar trebui implicat în actul guvernării. „PCRM ar trebui să fie invitat la guvernare. Ar trebui să fie găsite nişte obiective, cum ar fi modernizarea ţării. Astfel, cele trei partide din viitoarea coaliţie îşi vor asigura voturi în cazul când majoritatea parlamentară simplă nu va fi suficientă, cum ar fi alegerea preşedintelui sau modificarea unor articole din Legea fundamentală”, a opinat profesorul.
Pe de altă parte, analistul politic Roman Mihăeş crede că Partidul Comuniştilor nu poate fi implicat în actul de guvernare a coaliţiei pro-europene. „Într-o coaliţie pro-europeană nu poate să încapă Partidul Comuniştilor. Totuşi, cred că în calitatea de opoziţie, ar trebui să le fie acordate anumite pârghii de control asupra guvernării, cum ar fi Curtea de Conturi sau Comisia Naţională de Integritate. Cred că Parlamentul nou format ar trebui să adopte o lege în acest sens, legea cu privire la opoziţia parlamentară”, şi-a expus poziţia analistul.
Doctorul în politologie, Aurelia Peru, consideră că partidele din coaliţia pro-europeană ar trebui să invite comuniştii la guvernare. „În statele europene la guvernare participă şi partidele de stânga. Să nu uităm că şi pentru PCRM a votat o bună parte din populaţie”, a argumentat Peru.
Invitatul permanent al emisiunii, analistul media din România, Cristian Tabără, a spus că în Republica Moldova, acea stângă socialistă pro-europeană a devenit comuniştii, în timp ce socialiştii au devenit comuniştii agresivi.