logo

Opinii împărţite privind necesitatea revizuirii Constituţiei


https://www.ipn.md/ro/opinii-impartite-privind-necesitatea-revizuirii-constitutiei-7978_1021712.html

În timp ce unii experţi consideră că Legea fundamentală a Republicii Moldova  trebuie revizuită, alţii sunt de părerea că avem o Constituţie foarte bună, care corespunde normelor democratice ale unui stat de drept. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Ex-viceministrul de interne, Ghenadie Cosovan, optează pentru revizuirea Legii fundamentale. „Avem un stat în care orice reformă este blocată de Constituţie. Să luăm, de exemplu, reforma procuraturii. Pentru a fi dusă la bun sfârşit, trebuie de modificat Constituţia. În caz contrar, vom rămâne cu modelul unei procuraturi din perioada sovietică. La fel şi cu alegerea preşedintelui. Suntem permanent într-o criză politică, mereu ameninţaţi de alegeri anticipate”, a argumentat Cosovan.

Expertul în drept constituţional, Mihai Petrache, s-a pronunţat pentru păstrarea Legii fundamentale, cu excepţia articolului care stipulează modul de alegerea a preşedintelui. „Este inadmisibil ca fiecare guvernare să vină şi să modifice Constituţia. Nu poate oricine să vină şi să schimbe Legea fundamentală a statului. Trebuie să ne învăţăm să avem o atitudine respectuoasă faţă de Constituţie”, a declarat Petrache.

Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, consideră că doar o parte din Legea Fundamentală trebuie modificată. „Necesită a fi revizuite 15 la sută din articolele Constituţiei Republicii Moldova. În rest, prevederile constituţionale sunt bune şi trebuiesc aplicate”, a spus fostul magistrat.