logo

Opinii împărţite privind motivele tergiversării formării alianţei de guvernare


https://www.ipn.md/ro/opinii-impartite-privind-motivele-tergiversarii-formarii-aliantei-de-guvernare-7978_1017298.html

În timp ce unii formatori de opinie consideră că negocierile dintre cele trei partide pro-europene se tergiversează pe motiv că liderii râvnesc anumite funcţii, alţii cred că, dimpotrivă, mai multe funcţii sunt refuzate din start pentru a nu-şi asuma responsabilitatea. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că negocierile durează pe motiv că se discută interese personale şi de grup, iar aceste discuţii provoacă neînţelegeri. Analistul susţine că ar trebui să existe pârghii legislative care să excludă astfel de situaţii. „Ar trebui de preluat modelul Germaniei. Partidul care a câştigat cel mai mare număr de sufragii să fie convocat de către şeful statului şi să i se dea un termen de zece zile pentru a forma guvernul. Dacă nu reuşeşte, atunci este convocat următorul şi tot aşa mai departe, conform numărului de voturi acumulate”, a punctat Ţăranu.

O poziţie similară o are şi comentatorul politic Victor Gurău. „Ei nu au soluţii pe interior. Interesele individuale predomină asupra intereselor colective. După ce în 2010 au împărţit tot ce au putut, acum s-au pomenit în situaţia că trebuie să reîmpartă din nou, dar în aşa fel ca să iasă curaţi în faţa cetăţenilor.

O altă abordare are invitatul permanent al emisiunii, Igor Boţan. „Cred că situaţia s-a inversat şi ei acuma oferă unul altuia funcţii. Liderii celor trei partide europene nu vor să preia controlul asupra unor ministere pentru a nu-şi asuma responsabilităţi. A fost semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, vor trebui să lucreze intensiv pentru implementarea lui, va fi intensificat controlul din partea europenilor, aşa că nu vor mai putea să fure”, a declarat Boţan.