logo

Opinii împărţite privind desfăşurarea unui referendum la Bălţi


https://www.ipn.md/ro/opinii-impartite-privind-desfasurarea-unui-referendum-la-balti-7978_1020387.html

Experţii au păreri împărţite privind decizia Consiliului municipal Bălţi de a desfăşura un referendum consultativ privind autonomia locală a municipiului. Opiniile contradictorii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Istoricul Anatol Petrenco consideră că această decizie este una ilegală şi cu tentă separatistă. „Avem o autonomie, de care nu suntem bucuroşi şi care este folosită de alţii pentru interesele proprii. Însăşi formularea întrebării denotă tendinţe separatiste. Nu este un pas binevenit, în condiţiile situaţiei în care ne aflăm acum: când avem un război separatist în Ucraina, conducerea ţării este zdruncinată din cauza miliardelor furate din sistemul bancar, dar mai suntem şi în prag de alegeri locale. Desfăşurarea acestui referendum trebuie exclusă. Bălţenii nu trăiesc mai rău ca locuitorii altor localităţi din Republica Moldova. Mi-aş dori forate mult ca autorităţile de la Chişinău să se aşeze la masa de negocieri şi să pună punct privind mijloacele bugetare alocate municipiului Bălţi”, a spus Petrenco.

Expertul în drept constituţional, Vitalie Gămurari, consideră că iniţiativa referendumului de la Bălţi este o consecinţă a centralizării excesive. „Dacă exista mai multă autonomie a autorităţilor publice locale, nu se ajungea în această situaţie neplăcută”, a spus Gămurari.

Politicianul Valentin Crîlov consideră decizia Consiliului municipal Bălţi drept una întemeiată. „Nu este vorba de un referendum decisiv, ci de unul consultativ. Este vorba doar de lărgirea autonomiei publice locale. Întrebările formulate arată că nu este o iniţiativă separatistă. Municipiul Bălţi îşi are istoria sa şi drepturile sale legitime. Această localitate trebuie să aibă libertatea de a-şi gestiona fondurile proprii în interesele sale”, a declarat Crîlov.

Consiliul Municipal Bălţi a luat marţi decizia de a desfăşura un referendum consultativ privind autonomia locală a municipiului. Acesta urmează să aibă loc în data de 1 noiembrie curent. Iniţiativa aparţine fracţiunii PCRM din CMB, care a invocat neexecutarea de către autorităţile centrale a Legii 608 din 2012 şi a Hotărârii de Guvern privind măsurile de ameliorare a situaţiei critice din municipiul Bălţi, adoptată în 2012.