logo

Opinii împărţite privind derularea protestelor


https://www.ipn.md/ro/opinii-impartite-privind-derularea-protestelor-7978_1026607.html

În timp ce unii experți consideră că protestele anunţate pentru 24 aprilie ar putea scăpa de sub control, alţii sunt de părerea că acestea vor derula în mod paşnic. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Cristian Tabără, analist media, este de părerea că protestele anunţate ar putea fi marcate de acţiuni de violenţă. „Eu înţeleg rolul protestelor, dar nu înţeleg rolul cauciucurilor. Perdeaua de fum i-ar panica pe oameni. Există experienţa anterioară a Republicii Moldova, există experienţa Ucrainei. Situaţia ar putea scăpa de sub control”, a spus Tabără.

Şi analistul politic, Roman Mihăeş, consideră că protestele din 24 aprilie ar putea fi marcate de violenţe. „Scopul urmărit de către organizatorii protestului este de  a face presiuni asupra guvernării, ca în cele din urmă să cedeze şi să plece. Dar este clar că aşa ceva nu se obţine cu un protest paşnic de o singură zi. Cel mai probabil că se va recurge la violenţe, la acţiuni extremiste”, a opinat Mihăeş.

De altă părere este însă analistul Corneliu Ciurea. „Nu se va întâmpla nimic. Şi nici protestul nu va fi atât de masiv. Lucrurile au început să se amelioreze, se revine la albia normală în ceea ce privește relaţiile cu UE, dar şi cu Moscova. Cred că organizatorii nu vor reuşi să adune mulţi protestatari. Nu cred că se va da o lovitură”, a declarat Ciurea.