logo

Opinii împărţite privind componenţa potenţialului cabinet de miniştri


https://www.ipn.md/ro/opinii-impartite-privind-componenta-potentialului-cabinet-de-ministri-7978_1018303.html

În timp ce unii experţi salută componenţa cabinetului de miniştri care urmează a fi votat joi, 12 februarie, alţii sunt de părerea că schimbarea unor miniştri ar reprezenta o farsă a politicienilor. Opinii în acest sens au fost lansate de către invitaţii Ediţiei Speciale de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Analistul politic Olga Nicolenco consideră binevenit faptul că în viitorul guvern nu se vor găsi mai multe persoane din fostul cabinet de miniştri, „Aş vrea ca să fie schimbate toate candidaturile, să vină oameni noi. Altceva că prea târziu a fost dată publicităţii lista candidaţilor la fotoliile ministeriale. Procesul de selectare a viitorilor miniştri a fost lipsit total de transparenta. Ar fi fost necesar să fie oferit aibă mai mult timp pentru ca oamenii să-i cunoască. Aş fi vrut să ştiu cât de pregătiţi sunt aceşti oameni care au fost desemnaţi pentru fotoliile de conducere a ministerelor, dacă nu sunt implicaţi în afaceri murdare sau dacă nu au dosare penale”, a spus Nicolenco.

Alexandru Solcan, decanul facultăţii relaţii internaţionale a Universităţii de Stat din Moldova, a declarat că desemnarea mai multor oameni noi pentru conducerea ministerelor reprezintă o farsă. „Nu trebuie să aducem oameni noi doar de dragul oamenilor. Deja am reuşit să văd nişte probleme care mă pun pe gânduri. Nu am văzut optimizări, acelaşi număr din 16 ministere. Consider că pentru ţara noastră ar fi suficiente 11 ministere. Trebuiau să fie propulsaţi oameni care să facă reforme. Cea ce ni se propune este o mimare. Şi să nu uităm că acesta va fi un guvern minoritar”, a punctat Solcan.

Victor Mocanu, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, a făcut trimitere la o cercetare recentă, potrivit căreia pe oameni nu-i interesează atât componenţa viitorului guvern, cât învestirea cât mai degrabă a acestuia. „Pe cetăţeni nu-i interesează dacă în viitorul guvern vor rămâne oameni din fostul guvern sau că vor fi mai mulţi oameni noi. Cetăţenii doresc ca guvernul să fie votat cât mai repede şi să înceapă a lucra pentru a soluţiona problemele stringente ale ţării”, a spus sociologul.

Cu o zi înainte de şedinţa Parlamentului care urmează să se pronunţe asupra învestirii Guvernului partidele care fac parte din Alianţa pentru Moldova Europeană au făcut publice candidaturile la funcţia de miniştri. PLDM a propus 6 candidaturi noi şi 3 din componenţa vechiului guvern, la PDM proporţia fiind de 4 la 3, inclusiv un ministru cu cetăţenie dublă moldo-franceză şi un reprezentant al categoriilor cu nevoi speciale.