logo

Opinii împărţite privind asigurarea independenţei procurorilor


https://www.ipn.md/ro/opinii-impartite-privind-asigurarea-independentei-procurorilor-7965_1025756.html

În timp ce oficialii dau asigurări că noua Lege cu privire la Procuratură va asigura independenţa procurorilor, mai mulţi jurişti consideră că, dimpotrivă, se va accentua dependenţa de procurorul general. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

Ion Dron, preşedintele AO Centrul de Iniţiative şi Monitorizare Autorităţi Publice, consideră că noua Lege cu privire la Procuratură va intensifica şi mai mult dependenţa de procurorul ierarhic superior. „Procurorul general nu va fi un simplu manager, după cum prezintă unii lucrurile. El a devenit actor procesual. Articolul 6 din Lege prevede că procurorul general este procurorul ierarhic superior pentru toţi procurorii. Alte stipulări legislative îi permit procurorului ierarhic superior să intervină sau se retragă orice dosar. Totodată, s-a format un precedent periculos. Pentru prima dată Parlamentul a votat conştient o lege a căror norme contravin Constituţiei. Este vorba despre modul de numire a procurorului general. Într-un stat de drept nu trebuie admise astfel de lucruri”, a spus juristul.

Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curţii Constituţionale, la fel, consideră că noua Lege cu privire la Procuratură va diminua din independenţa procurorilor. „Părerea mea este că această lege va concentra şi mai mult puterea în mâinile procurorului general”, a spus Osmochescu.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, combate însă aceste afirmaţii. „A fost lărgită independenţa decizională a procurorilor. Chiar dacă vor primi unele indicaţii din partea procurorului ierarhic superior, ei vor decide dacă să le execute sau să le respingă. În cazul dacă aceste indicaţii vor parvenii în scris, procurorii vor fi în drept să le conteste. Între timp vor fi operate modificări şi la alte legi, cum ar fi Codul de Procedură Penală, pentru a le ajusta la prevederile noii Legi cu privire la Procuratură. Cred că după jumătate de an de la intrarea în vigoare a acestei legi, 1 august 2016, se vor simţi efectele ei”, a declarat ministrul.