Opinii împărțite privind anularea reformei electorale, propusă de unii reprezentanți ai societății civile. În timp ce oponenții anulării consideră că abrogarea sistemului electoral mixt înainte de alegeri nu este recomandată nici de Comisia de la Veneția, inițiatorii referendumului anti-mixt consideră că înaintarea acestei teze este o formă de manipulare a opiniei publice pentru că abrogarea unei legi nu înseamnă schimbarea legislației electorale, ceea ce nu se recomandă să se facă cu un an înainte de alegeri. Discuția a avut loc la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.
Analistul politic Corneliu Ciurea se întreabă dacă din punct de vedere etico-moral este corect ca societatea civilă să încalce recomandările Comisie de la Veneția în ceea ce ține de faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri. „Asta ne propun nouă reprezentanții societății civile, dar nu o spun. Este interesant că ei nici nu recunosc că va trebui să fie încălcate recomandările Comisiei de la Veneția. Dacă admitem că PDM le-a încălcat prima oară, atunci ei le vor încălca a doua oară și întrebarea este cu ce-s mai buni ei decât primii”, spune Corneliu Ciurea.
De asemenea, analistul se întreabă ce propune societatea civilă în locul sistemului electoral mixt pentru că, în opinia lui, inițiatorii vor trebui să vină cu altă lege care să o înlocuiască pe actuala.
Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme (CPR), a afirmat că Partidul Democrat inițial a promovat și a făcut campanie pentru sistemul electoral uninominal, dar până la urmă s-a votat sistemul mixt, care contravine integral recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, Ștefan Gligor susține că prin întrebarea propusă la referendum privind abrogarea legii care prevede sistemul electoral mixt nu se încalcă nicidecum recomandările Comisiei de la Veneți. „Noi venim să susținem recomandările Comisiei de la Veneția prin abrogarea unui abuz și păstrarea în vigoare a sistemului proporțional în baza căruia Partidul Democrat a venit la putere”, spune directorul de programe la CPR.
Potrivit lui, dacă sistemul electoral mixt va fi anulat prin referendum, automat se va păstra în vigoare sistemul electoral proporțional și nu va fi nevoie de adoptarea unei noi legi.
Mai multe organizații ale societății civile și activiști civici și-au anunțat intenția de a organiza un referendum consultativ pentru anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional.