logo

Opinii împărţite asupra proiectului de lege privind combaterea separatismului


https://www.ipn.md/ro/opinii-impartite-asupra-proiectului-de-lege-privind-combaterea-separatismului-7978_1014018.html

Experţii şi reprezentanţii statului au păreri împărţite asupra proiectului de lege privind combaterea separatismului şi extremismului. Opiniile au fost lansate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Avocatul Vitalie Nagacevschi consideră că prevederile legii respective ar putea leza unele drepturi şi libertăţi fundamentale. „Poate că această lege este şi bună, dar atentează la dreptul de opinie şi de exprimare. Să luăm acelaşi separatism. De ce anumite grupuri de oameni nu ar putea să-şi exprime dorinţa de a se uni cu România, Rusia sau Turcia? De ce li s-ar interzice dreptul să-şi promoveze ideile în mod paşnic?” , se întreabă avocatul.

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional, a declarat că această lege ar garanta unele norme constituţionale. „Există norma constituţională care interzice separatismul şi extremismul, însă nu exista o lege organică care să prevadă aceste infracţiuni. Acest proiect de lege arată natura juridică a infracţiunilor de separatism şi extremism. Consider că acest proiect de lege este foarte bine pregătit”, a conchis Osmochescu.

Valentin Dediu, ex-director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, consideră noua lege drept una „foarte necesară”, însă are rezerve faţă de unele prevederi.  „Articolul 7 prevede informarea persoanei urmărite după încheierea procedurii de urmărire. Acest lucru ar putea să se răsfrângă negativ asupra altor investigaţii. Totodată, persoana supusă investigaţiilor poate oricând să se adreseze la Centrul pentru protecţia datelor  cu caracter personal, unde ar putea să afle că de ea se interesează SIS”, a declarat Dediu.

Sergiu Sârbu, vicepreşedinte al Parlamentului, a declarat că proiectul de lege conţine pârghii de natură să nu afecteze dreptul la opinie. „Aceste temeri că va fi afectată libertatea de exprimare nu sunt justificate. Este vorba doar de acţiunile violente, chemările la violenţă şi atentarea la integritatea teritorială a ţării. Era nevoie de calificat juridic unele acţiuni care atentau la integritatea teritorială a Republicii Moldova. Iar această lege este deosebit de necesară pentru a nu admite şi la noi ceea ce se întâmplă acum în Ucraina”, a punctat vicespeakerul.