logo

Opinia Comisiei de la Veneţia trebuie luată în considerare ca literă și spirit, comisar UE


https://www.ipn.md/ro/opinia-comisiei-de-la-venetia-trebuie-luata-in-considerare-ca-7965_1035249.html

„Comisia de la Veneția și-a exprimat opinia la cererea autorităților Republicii Moldova și această opinie trebuie luată în considerare atât ca literă, cât și ca spirit. Împărtășesc părerea Comisiei de la Veneția că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democrație și statul de drept în contextul politic actual din Moldova”, a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, la conferința de presă comună cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip, transmite IPN.

Oficialul european s-a referit şi la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, precizând că UE va continua să evalueze starea democrației și a statului de drept ca o precondiție pentru plăți în cadrul acestei operațiuni, dacă această operațiune este aprobată de toate instituțiile UE. „Și nu cred că e secret că discutarea sistemului electoral e un element cheie în evaluarea noastră. Sperăm că se va găsi o soluție bazată pe rezultatul și opinia Comisiei de la Veneția. Cred că declarația Comisiei de la Veneția a fost foarte, foarte clară –  că în circumstanțele actuale această schimbare nu e recomandabilă”, a mai spus comisarul european.

Potrivit acestuia, autoritățile moldovenești nu au motiv să se grăbească și acum e timpul să intre în negocieri cu celelalte forțe politice din țară, actori interesați și organizațiile societății civile. Abia apoi UE va evalua rezultatul acestor negocieri și caceasta va influența decizia privind continuarea finanțării.

La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip a notat că guvernarea este cea care a cerut Comisiei de la Veneţia să vină cu expertiza proiectului de lege. „Dacă nu aveam de gând să luăm în calcul recomandările Comisiei, nu era decât să votăm proiectul. De aceea, vreau să vă asigur că toate recomandările vor fi minuțios studiate şi în majoritatea absolută vor fi luate în calcul, ca atunci când vom înainta spre aprobare proiectul să fie unul calitativ, care asigură respectarea normelor democratice şi nu lasă loc pentru abuzuri pe timpul campaniei electorale”, a spus premierul. Pavel Filip a precizat că în următoarea etapă vor fi discuții largi cu formațiunile politice, societatea civilă, în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ca la final să existe o lege calitativă.

Despre susținerea financiară din partea UE, Pavel Filip a spus că procesele ce ţin de domeniul politic şi acordarea asistenței trebuie tratate separat, deoarece nu este în avantajul dezvoltării pe termen lung ca disputele de la Chișinău să fie exportate la Bruxelles. „Trebuie să decuplăm condiționalitățile de reformele politice”, a mai spus premierul.

Prim-ministrul efectuează o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 20-21 iunie.