logo

Opinia CoE vizavi de proiectele de legi privind audiovizualul din Moldova


https://www.ipn.md/ro/opinia-coe-vizavi-de-proiectele-de-legi-privind-audiovizualul-din-moldova-7965_1022422.html

Consiliul Europei a transmis avizul său referitor la două proiecte de legi privind modificările în domeniul audiovizualului din Republica Moldova. Experta Bisera Zankova  a depistat prevederi vagi şi restrictive, care pot fi echivalate cu cenzura, şi propune mai multă comunicare pentru a fi contracarat limbajul instigator la ură, transmite IPN.

Proiectele de legi au fost transmise spre avizare Consiliului Europei pe 27 iunie. În avizul parvenit se menţionează că protecţia libertăţii de exprimare şi a libertăţii de emisie în conformitate cu instrumentele Consiliului Europei şi, îndeosebi, cu CEDO şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului trebuie să fie necondiţionate. Din acest punct de vedere, propunerile trebuie concepute mai bine, tratând în profunzime spectrul de principii şi criterii aferente drepturilor omului. De asemenea, este necesar să se înţeleagă clar că prevederile vagi şi restrictive pot lesne echivala cu cenzura şi că limbajul instigator la ură şi declaraţiile false pot fi contracarate cel mai uşor prin mai multă comunicare, pluralism de opinii, dezbateri deschise şi poziţii clare.

Bisera Zankova  spune că este nevoie să fie consolidată producţia autohtonă de programe audiovizuale şi să se introducă un sistem de măsuri pentru promovarea şi susţinerea acesteia. Sancţiunile trebuie sistematizate mai bine şi proporţionate în raport cu încălcările. Este necesară introducerea unor garanţii procedurale pentru drepturile radiodifuzorilor la audiere şi proces echitabil.

Deputaţii Parlamentului Republicii Moldova au înaintat două propuneri de amendamente a Codului Audiovizualului, una de completare şi cealaltă de modificare şi completare. Aceştia tratează una şi aceeaşi chestiune într-un mod mai mult sau mai puţin detaliat: transmisia şi retransmisia programelor străine, transmisia programelor analitice şi informative şi cota programelor autohtone de acest gen, producţia audiovizuală autohtonă şi sancţiunile. Un motiv pentru amendamente, după cum se menţionează în documentele explicative, este situaţia curentă din ţară şi, în mod specific, războiul propagandistic lansat de Rusia împotriva Republicii Moldova.

Prin proiectele propuse se doreşte introducerea unor norme ce ţin de asigurarea securităţii informaţionale a statului prin consolidarea pârghiilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Se interzice propaganda externă prin emisiuni informative şi politice, se majorează cota produsului autohton şi a celui difuzat în limba de stat pentru radiodifuzorii din Republica Moldova, se revede norma ce ţine de sancţionarea radiodifuzorilor, iar radiodifuzorilor publici li se interzice să plaseze publicitate comercială.