Operatorii de telefonie mobilă din Moldova pot solicita licenţe pentru servicii 3G fără concurs
https://www.ipn.md/ro/operatorii-de-telefonie-mobila-din-moldova-pot-solicita-licente-pentru-7967_970819.html
Operatorii de telefonie mobilă din Moldova vor beneficia, la cerere, fără concurs, de licenţă pentru servicii de comunicaţii 3G, a anunţat joi, 31 iulie, într-o conferinţă de presă Sergiu Sâtnic, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
Serviciile 3G au capacitatea de a transfera simultan două tipuri de informaţii: voce (o convorbire telefonică) şi non-voce, ca de exemplu transfer de date (poştă electronică, mesaje instant, browsing web), transmite Info-Prim Neo.
Licenţele vor fi acordate pe o perioadă de 15 ani, fiind ulterior reînnoite în condiţiile legislaţiei în vigoare. Taxa pentru eliberarea licenţei constituie 8 mln dolari.
Titularii de licenţe 3G, vor fi obligaţi să lanseze serviciile până la 1 august 2009. În caz contrar, licenţa va fi retrasă. La finele primului an de operare de la lansarea serviciilor, titularul de licenţă urmează să asigure cu reţelele sale de telefonie 3G acoperirea municipiilor Chişinău şi Bălţi, în al doilea an de operare – mun. Comrat, centrele raionale Cahul, Orhei, Ungheni şi Soroca, în al treilea an – celelalte 29 de centre raionale. După trei ani de operare beneficiarul de licenţă va asigura acoperirea R. Moldova în funcţie de cererea pe piaţă.
Specialişti susţin că telefonia mobilă de generaţia a treia oferă servicii de voce de o calitate mult mai bună decât GSM şi îmbunătăţeşte transmisiunea de date, ceea ce permite accesul la servicii suplimentare , cum ar fi videotelefonia, TV mobil, acces rapid la internet, vizualizarea paginilor web. Telefoanele mobile ce funcţionează în reţelele 3G pot transmite datele cu o viteză de 40 ori mai mare decât în cadrul reţelelor 2G sau 2,5G.
Trecerea la noua tehnologie nu va afecta abonaţii. Costurile serviciilor nu se vor majora, spune Sergiu Sâtnic. Pentru a beneficia de toate serviciile 3G, abonaţii vor achiziţiona dispozitive care întreţine standardul 3G, preţul cărora se estimează la peste 100 euro. Dispozitivele care funcţionează în standardul GSM vor fi şi ele accesibile. Acestea vor putea transmite doar vocea şi textul. Dispozitivul care întreţine standardul 3G a fost lansat pentru prima dată în SUA, fiind accesibil şi în statele europene.
Potrivit datelor instituţiilor internaţionale de specialitate, la începutul anului 2008 peste 3 mln de clienţi din diverse state utilizau serviciile 3G. În prezent, în R. Moldova operatorii Orange-Moldova, Moldcell şi Eventis activează în standardul GSM, iar Unite – în standardul CDMA 2000.