Operaţiunile financiare cu unele ţări ale lumii vor fi în atenţia sporită a Centrului anticorupţie de la Chişinău
https://www.ipn.md/ro/operatiunile-financiare-cu-unele-tari-ale-lumii-vor-fi-in-atentia-sporita-a-cent-7967_962224.html
Organizaţiile care efectuează operaţiuni financiare din unele ţări ale lumii sunt obligate să prezinte Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) informaţii cu privire la aceste operaţiuni, în modul stabilit de actele normative în vigoare, transmite Info-Prim Neo.
Conform unui ordin semnat recent de directorul CCCEC, Valentin Mejinschi, sunt considerate drept suspecte operaţiunile financiare din ţările în care poate avea loc fabricarea ilegală a substanţelor narcotice, din ţările care nu dispun de norme contra spălării banilor şi finanţării terorismului sau dispun de norme inadecvate în acest sens, din ţările care pot avea un nivel înalt de infracţionalitate şi corupţie, din ţările şi/sau zonele off-shore, precum şi operaţiunile financiare efectuate de persoane, grupuri şi entităţi identificate în participarea la activităţi teroriste.
În ordin sunt enumerate 45 de ţări în care poate avea loc fabricarea ilegală a substanţelor narcotice, cum ar fi Albania, Afganistan, China, Australia, Egipt, Venezuela etc. Printre ţările care nu dispun de norme contra spălării banilor şi finanţării terorismului sau dispun de norme inadecvate în acest sens se numără Myanmar. Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Cote d”Ivoiare, Haiti, Irak. Alte 14 ţări sunt considerate de CCCEC ca având un nivel înalt de infracţionalitate şi corupţie. În lista celor 55 de ţări şi/sau zone off-shore suspecte figurează Cipru, Costa Rica, Israel, Malta, Monaco etc.
Documentul respectiv mai enumără 56 de persoane şi 48 de grupuri şi entităţi identificate în participarea la activităţi teroriste, cum ar fi Partidul comunist din Filipine, ETA, Armed Units for Communism, Hamas, Real IRA, Brigate Rosse per la Construzione del Partito Comunista Combattente etc.