logo

Operațiunea de eliberare a piloților moldoveni a fost făcută din considerente politice, opinie


https://www.ipn.md/ro/operatiunea-de-eliberare-a-pilotilor-moldoveni-a-fost-facuta-din-considerente-po-7965_1047021.html

Operațiunea de eliberare a piloților moldoveni ținuți ostatici, din 2015, în Afganistan, a fost făcută din considerente politice. De această părere este doctorul în istorie Ruslan Șevcenco. Potrivit lui, se poate considera că cei doi moldoveni nici nu au fost eliberați având în vedere că autoritățile din Moldova nu cunosc nici locul unde se află și nici nu au acces la ei, transmite IPN.

„Acum putem spune că ei nu au fost eliberați, sunt încă deținuți în locuri necunoscute pentru noi. Cel puțin, oficialii noștri nu au obținut acces la spital sau unde se află ei acum și nici posibilitatea să discute cu ei. Această arată că operațiunea a fost făcută din considerente pur electorale, politice, nu are nicio legătură cu dorința de a elibera aviatorii. Aici se urmărește un scop pur politic de a arăta că numai șeful statului apără interesele cetățenilor și doar de dânsul depinde soarta acestor piloți”, a declarat Ruslan Șevcenco la emisiunea „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2.

Doctorul în istorie este de părere că versiunea oficială a statului rus referitor la cazul celor doi piloți moldoveni încă nu este elaborată. „În prezent, ei nu știu ce să răspundă conducerii țării noastre”, spune Ruslan Șevcenco. Potrivit lui, autoritățile ruse nu pot explica la moment unde se află cei doi piloți și care este starea lor. El consideră că se ascund intenționat informațiile legate de aviatori, dar menționează că fără implicarea serviciilor secrete rusești, cel mai probabil, nu ar fi fost posibilă această operațiune.

În opinia lui Ruslan Șevcenco, toată această situație legată de eliberarea piloților moldoveni este o acțiune electorală a președintelui Igor Dodon.

Fostul viceministru al Ministerului Afacerilor Interne, Ghenadie Cosovan consideră că restricționarea accesului către piloți pentru autoritățile moldovenești constituie o încălcare flagrantă a normelor internaționale pentru că anume Ministerul de Externe este instituția statului care poartă negocieri și ar trebui să știe prima despre soarta cetățenilor de peste hotare.

Ghenadie Cosovan nu exclude că cei doi piloți ar putea reveni în Republica Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie.

Președintele Igor Dodon a anunțat pe 11 februarie, într-un briefing de presă, că cei doi cetățeni moldoveni ținuți ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberați. Aceștia se află actualmente la un spital din Moscova, iar la sfârșitul săptămânii vor fi aduși în Republica Moldova. Șeful statului a mai spus că acest lucru s-a reușit datorită implicării conducerii Federației Ruse, ca urmare a adresării sale. După briefing, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris pe o rețea de socializare că șeful statului și-a dorit ca cei doi cetățeni moldoveni să revină acasă doar în timpul campaniei electorale, acest lucru fiind folosit în mod cinic. Andrian Candu spune că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum patru luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile privind eliberarea, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul. Ulterior, Procuratura Generală a anunțat că va examina ultimele declarații expuse în spațiul public despre implicarea unor forțe pentru a tergiversa procesul de eliberare a piloților moldoveni ținuți ostatici în Afganistan.