logo

Opera de Beijing pe scena Mărțișorului


https://www.ipn.md/ro/opera-de-beijing-pe-scena-martisorului-7967_1033155.html

În cadrul Festivalului Internațional „Mărțișor” 2017 și în contextul celebrării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Populara Chineză și Republica Moldova, Academia Tianjin a Operei de Beijing a prezentat pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” opera „Pekin”. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Culturii, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Populare Chineze și Ambasada Chinei, transmite IPN.

„Timp de 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Moldova, relațiile bilaterale s-au dezvoltat constant și manifestă o vitalitate și o înflorire vitală. Schimburile culturale reprezintă o parte importantă în colaborarea bilaterală a celor două țări. China și Moldova au devenit deja buni prieteni și parteneri”, a declarat în cadrul evenimentului ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong.

Participând anual la Festivalul „Mărțișor”, ansamblurile din China prezintă un vast repertoriu al artei tradiționale chineze, care este bine primit de publicului local, a subliniat diplomatul. În acest an, pentru prima dată în Moldova este prezentată Opera de Beijing – o formă de artă care aprofundează înțelegerea și încrederea reciprocă dintre cele două popoare.

Opera de Beijing include patru acțiuni: cântare, citire, mișcare și luptă, prin modul de exprimare abstractă și reală, spulberând orice limită de timp și spațiu în scenă. Opera de Beijing ajunge la lumea idealurilor de artă prin forma sa de manifestare, îmbinând forma și expresia spirituală. Aceasta exprimă idealurile estetice teatrale și concepțiile de valoare ale societății tradiționale chineze și reprezintă patrimoniul spiritual comun al umanității.

Zhang Yinghong a mai spus că faimoșii artiști de la teatrul Operei de Beijing din municipiul Tianjin prezintă publicului Republicii Moldova cultura tradițională chineză bogată, aceasta fiind un eveniment important în istoria de schimb cultural chino-moldav.