ONU va acorda asistenţă tehnică pentru depăşirea consecinţelor secetei în Moldova
https://www.ipn.md/ro/onu-va-acorda-asistenta-tehnica-pentru-depasirea-consecintelor-secetei-in-moldov-7966_966789.html
Fermierii şi grupurile social vulnerabile din R. Moldova care au suferit din cauza secetei grave din vara curentă vor beneficia de asistenţă din partea Naţiunilor Unite în valoare de aproximativ 6 mln dolari SUA.
Proiectul „Acordarea asistentei de urgenţă şi a asistenţei tehnice în depăşirea crizei secetei în Moldova” va fi implementat pe parcursul a 6 luni şi reprezintă un răspuns coordonat la apelul Primului ministru al R. Moldova către Secretarul General al ONU.
Beneficiarii proiectului vor fi selectaţi de către o comisie creată la nivel de comunitate, după care lista acestora va fi aprobată de comisii similare formate la nivel raional şi naţional. În cazul fermierilor, membrii comisiei vor ţine cont de nivelul de impact al secetei, de condiţiile sociale şi de disponibilitatea beneficiarului de a semăna culturi de toamnă. Astfel, vor fi selectaţi 20,5 mii de familii de fermieri care vor produce grâu de toamnă, fiecare familie beneficiind de cate un pachet format din seminţe, îngrăşăminte şi combustibil. Alte 15 mii de familii social vulnerabile vor primi hrană pentru animale. În cadrul proiectului, categoriile vulnerabile ale populaţiei vor putea beneficia de prânzuri gratuite, de alocaţii, precum şi de cereale fortificate, pentru evitarea deficienţei de fier.
În vederea reducerii efectelor negative ale posibililor secete pe viitor, agenţiile ONU vor elabora în cadrul proiectului şi o Strategie de Dezvoltare a Agriculturii, care va permite autorităţilor naţionale să creeze un sistem de atenuare a riscurilor calamităţilor naturale, să soluţioneze chestiuni structurale ce ţin de accesul la piaţa de desfacere, resurse financiare şi scheme de susţinere a fermierilor etc.
Proiectul va fi gestionat de către agenţiile Naţiunilor Unite, Guvernul R. Moldova, precum şi de sectorul asociativ şi autorităţile publice locale, care sunt parteneri de implementare ai acestui proiect. Suportul financiar este oferit de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA), Agenţia Austriei pentru Dezvoltare (ADA), Oficiul pentru Asistenţă Umanitară a Comisiei Europene (ECHO), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).
Potrivit evaluărilor comune efectuate de către misiunea ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie şi Programul Mondial de Alimentaţie (FAO/WFP), aproximativ 84 la sută din suprafaţa totală a terenurilor arabile din R. Moldova au fost afectate de secetă, iar costul pierderilor producţiei este de circa 300 mln euro, la preţul de piaţă, numai pentru culturile cerealiere.