logo

ONU a votat pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/onu-a-votat-pentru-retragerea-trupelor-ruse-de-pe-teritoriul-republicii-moldova-7965_1042523.html

Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost votat de 64 de state, contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abținut. Dezbaterea documentului a avut loc vineri, 22 iunie 2018, transmite IPN.

Prezentând proiectul rezoluției de la tribuna ONU, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi, a menționat că documentul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc față de altă țară. „Prezența continuă a trupelor rusești și a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul său nu e doar incompatibil cu independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea sa permanentă, ci i cu dreptul internațional și cu prevederile Cartei ONU", a spus ministrul.

Reprezentantul Federației Ruse la ONU, Dmitri Polianski, a solicitat amânarea dezbaterii rezoluției argumentând că în respectivul proiect nu e nimic nou și că rezoluția va avea un impact negativ asupra procesului de apropiere a celor două maluri ale Nistrului și asupra progresului înregistrat de ceva timp în reglementarea transnistreană. El a mai spus că în Moldova, la nivel de conducere nu există consens, în contextul în care președintele țării, Igor Dodon, a criticat inițiativa, care este a guvernării. Solicitarea acestuia a fost însă respinsă de majoritatea delegaților.

În textul rezoluției sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului și a trupelor dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În document se subliniază că este vorba de militarii ruși din grupul operativ și nu de trupele ruse de menținere a păcii. Proiectul de rezoluție a avut drept coautori: Canada, Republica Cehă, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Marea Britanie și Ucraina.

Alături de Moldova, printre țările care au votat pentru retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul țării se numără: SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, România, Ucraina, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția, Vanuatu etc. Împotriva adoptării rezoluției au votat: Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cuba, Coreea de Nord, Iran, Myanmar, Nicaragua, Rusia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Venezuela și Zimbabwe.

Premierul Pavel Filip a menționat într-un comentariu pe pagina sa oficială de Facebook, că le este recunoscător celor 64 de state care au susținut dorința de a se respectata suveranitatea și integritatea teritorială a țării. „E o decizie istorică și poate cea mai importantă de la obținerea independenței. E un succes al diplomației moldovenești, al Guvernului, dar mai presus, al țării noastre și al tuturor oamenilor de aici”, a scris premierul.

Într-un comunicat de presă al Guvernului se amintește că această inițiativă a fost formulată de către prim-ministrul Pavel Filip în discursul său rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU la 22 septembrie 2017.