În ultima săptămână, în perioada 15-21 iunie, numărul medicilor infectați a crescut cu 76%. Extenuarea poate fi cauza principală a creșterii atât de vertiginoase a contaminărilor în rândul medicilor, când măsurile de protecție nu mai pot fi respectate cu rigoare. Această stare de fapt scoate în prim plan pericolul deficitului de cadre medicale. Constatările se conțin într-o notă analitică a Asociației pentru Democrație Participativă, transmite IPN.
Experții ADEPT menționează că pe 21 iunie, cu prilejul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, președintele țării a conferit distincții unui grup de lucrători medicali. Astfel, a fost apreciat profesionalismul, munca asiduă, devotamentul și dedicația lucrătorilor medicali aflați în prima linie în lupta cu pandemia COVID-19. Cu „Ordinul Republicii” au fost decorate două persoane, cu Ordinul „Gloria Muncii” – 32, iar cu Medalia „Meritul Civic” – 53. Medalia „Nicolae Testemiţanu” a fost acordată pentru 23 de persoane, iar titlul onorific „Om Emerit” – trei persoane. Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a apreciat cu diplome 1 380 de lucrători medicali și farmaceutici din instituțiile medicale publice, private și instituțiile de asistență socială.
Onorurile pentru medicii din Republica Moldova au fost aduse în contextul agravării situației epidemiologice din țară. Cu această ocazie, premierul Ion Chicu a chemat societatea să manifeste maximă responsabilitate în respectarea regulilor epidemiologice. „Este important ca sistemul medical sa facă față acestui salt de număr de cazuri. Mai complicată situația e cu personalul medical care este extenuat. De aceea, vin cu mesajul către populație să manifeste disciplină și respectarea regulilor. În afară de locuri în spitale, avem nevoie și de oameni care să ne îngrijească acolo. Am avut deficit de cadre medicale și înainte de pandemie, iar acum este și mai accentuat”, declara șeful executivului.
În notă se menționează că în ultima săptămână, perioada 15-21 iunie, a fost stabilit un șir de anti-recorduri în lupta împotriva COVID-19. Autoritățile consideră că astfel se manifestă măsurile de relaxare legate de reluarea treptată a activităților economice: numărul celor infectați a crescut cu 2460 de cazuri, cu 27% față de săptămâna precedentă; numărul lucrătorilor medicali infectați a crescut cu 270, față de săptămâna precedentă; și numărul deceselor a fost cel mai mare – 67 de persoane.
În total, în perioada combaterii pandemiei COVID-19, s-au infectat 2183 lucrători medicali, adică 15,4% din numărul total. Dintre aceștia: medici – 557; asistenți medicali – 865; personal auxiliar – 620; felceri – 114; farmaciști – 26; paramedici – 1.
Totodată, în perioada 15-21 iunie, numărul medicilor infectați a crescut cu 76%. Extenuarea poate fi cauza principală a creșterii atât de vertiginoase a contaminărilor în rândul medicilor, când măsurile de protecție nu mai pot fi respectate cu rigoare. Această stare de fapt scoate în prim plan pericolul deficitului de cadre medicale.
Notă analitică a fost realizată cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova.